Αναρτήθηκε από: akamas | 1 Μαρτίου, 2007

EUROVISION

 Στις 27 Φεβρουαρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision, ένα πανηγύρι που στοιχίζει κάθε χρόνο στην χώρα μας αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το ζήτημα είναι εαν αξίζει τον κόπο να συμμετέχουμε σε έναν παρόμοιο διαγωνισμό ή τα χρήματα που κατασπαταλώνται κάθε χρόνο στην ιστορία αυτή να χρησιμοποιούνται για να ανέβει το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας μας. Θεωρώ ντροπή για την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να πέφτει τόσο χαμηλά.


Σχόλια

 1. Πιστεύω ότι μάλλον αξίζει τον κόπο να γίνουν τα σχετικά έξοδα αφού απ’ ότι φαίνεται ασχολούνται τόσοι Ελληνες με αυτό το θέμα.
  Το τραγούδι, όμως, είναι ελληνικό τελικά ; (δεν ξέρω).

 2. Ελληνικότατο είναι αν σκεφτούμε οτι οι ρίζες των Αγγλικών λέξεων είναι ελληνικές!!! 🙂

 3. 🙂 Σε πιάνω !

 4. Τζίνι το θέμα είναι πόσοι Έλληνες ασχολούνται με κάτι ή αν αυτό αναβαθμίζει την ποιότητα του πολιτισμού μας;

 5. Πίσω από την όλη ιστορία της επιλογής, της προετοιμασίας και της αποστολής του τραγουδιού (μας-? -μπα!) υπάρχει ένα κύκλωμα ανθρώπων που κερδίζουν απίθανα ποσά… Συνεπώς, δεν ενδιαφέρει το τραγούδι ή η πολιτιστική πρόταση που (δεν) κομίζουν αλλά τα χρήματα που μπορούν να εκταμιεύσουν.

  Άρα τα ερωτήματα είναι ρητορικά και οι απαντήσεις δεδομένες – όπως και οι συμπεριφορές του κυκλώματος. Και όλες όσες ερωτήσεις γίνουν για το ίδιο θέμα θα έχουν την ίδια μοίρα.

  Σοβαρά, πιστεύει κανείς ότι αυτό μπορεί ποτέ να αλλάξει;
  (μην μπει κανείς στο κόπο να απαντήσει την ερώτηση – κι αυτή ρητορική είναι)

 6. Και όλοι οι υπόλοιποι δεν θα πρέπει να αντοιδράμε σε ότι μας σερβίρουν. Η ερώτηση δεν είναι και τόσο ρητορική, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

 7. @akamas :
  Νομίζω ότι εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον δεν θα αποφάσιζαν ούτε να ξοδέψουν ούτε τίποτα.
  Είναι σίγουρο ότι ασχολιόμαστε όλοι οι Ελληνες με το θέμα. Οταν πήραμε την 1η θέση πόσες μέρες ασχολιόντουσαν τα κανάλια ; Αυτοί έχουν ειδικούς μηχανισμούς για να ξέρουν τί θέλουμε να δούμε.
  Βέβαια, και η κότα έκανε το αυγό και το αυγό την κότα. Μετά την 3η θέση της Παπαρίζου άνοιξε σε όλους η όρεξη και άρχισαν να πηγαίνουν «μεγάλα» ονόματα – πριν δε γινόταν αυτό.

 8. @akamas: Δεν είπα ούτε εννόησα ότι δεν πρέπει να αντιδράμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα -και αυτό έχει αποδειχθεί από τη πράξη σε πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Για να το πω πιο σωστά: το τελευταίο πράγμα που θα αλλάξει είναι η στάση μας ως πολιτισμένου συνειδητοποιημένου λαού σε εμπορικά «φεστιβάλς» του τύπου eurovision.

  @tzini:
  Ασχολούνται μόνο όσοι «τσιμπάνε»… ή όσοι έχουν να κερδίσους. Οι «καλλιτέχντες» που συμμετέχουν έχουν ίδιο όφελος, ο κοσμάκης απλά ακολουθεί ό,τι του πασάρουν. Γειά σου Μαρία…

 9. Είναι πραγματικά λυπηρό για εμάς τους Έλληνες και ντροπή, όπως λες akamas, για τις άλλες χώρες να βλέπουν την Ελλάδα να πέφτει έτσι. Οι ξένοι (γερμανοί, γάλλοι κ.α.) πασχίζουν να δημιουργήσουν πράγματα και να κάνουν έργα ώστε να δείξουν πολιτισμό κι εμείς που τα έχουμε έτοιμα τα θάβουμε, τα κρύβουμε…
  Ξέρετε τι αμόρφωτα κωθώνια είναι σε θέσεις που καθοδηγούν και διοικούν την Ελλάδα μας (όχι μόνο τώρα – εξάλλου φαίνονται στη τηλεόραση, ούτε ελληνικά σωστά δεν ξέρουν να μιλήσουν!); Την Ελλάδα στην οποία είμαστε πολίτες και μιλάμε για δημοκρατία, και προσπαθούν να μας κάνουν υπήκοους. Που είναι η δημοκρατία; «Οι πόρτες των υπουργείων είναι ανοικτές», φωνάζουν όλοι, «να έρθουν οι πολίτες, οι μαθητές και οι καθηγητές να μιλήσουμε…», και πηγαίνεις και μπροστά από τη πόρτα έχει μια σειρά από άνδρες των MAT!!!

  Ο Kissinger είχε πει, «Αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, χτύπα την παιδεία» (πρόσφατα μου είπαν ότι εκτός από την παιδεία είπε και για τον πολιτισμό και την θρησκεία). Μήπως όλα είναι φτιαχτά να καταστραφεί η Ελλάδα και να φαινόμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι; Δεν μιλάμε πλέον για πολιτική και κόμματα, αλλά για ανθρώπους. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, ανθρώπους αληθινούς που να σκέφτονται. Όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν και τιμούν την πατρίδα τους αλλά ποιος να τα καταλάβει αυτά εδώ; Πάμπολλα τα παραδείγματα… π.χ. στη μουσική Μητρόπουλος, Κάλλας, Καρύδης, Σκαλκώτας, Ξενάκης, Χρήστου, Δημητριάδης και και και Ούτε τα ονόματα αυτών που μας ετίμησαν δεν ξέρουν!
  Όλα τα παιδιά που φοιτούν τι θα κάνουν; Από που θα μορφωθούν που, χωρίς να φταίνε αυτά βέβαια, τα περισσότερα είναι για ματς, καφετέρια, παραλιακή και τηλεόραση. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ;;;;!!!! ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ;;;;!!!!
  Ποιά είναι η μουσική της πατρίδας μας; Geia sou Maria με το τραγουδιστή να φορά μπότες-τσαρούχια; Που είναι τα ελληνικά στοιχεία στο τραγούδι, τη μουσική, την ενδυμασία, τον χαρακτήρα, Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΜΑΣ που ζει ακόμη και σήμερα και προσπαθούμε να τον κοιμήσουμε; Επειδή όμως δεν μπορούν να κοιμήσουν τον πολιτισμό κοιμίζουν τους πολίτες! Όπως είπε και ο Σρεμπάλ, Σερμπάλ -δεν θυμάμαι το όνομά του- το «γειά σου» το γνωρίζουν όλοι στην ευρώπη ότι είναι ελληνικός χαιρετισμός και το Μαρία είναι ένα όνομα ίδιο σε όλες τις γλώσσες. Δηλαδή τι άλλο θες;;;;!!!! Σαν να σου λέει ότι πλημμυρίζουν οι στίχοι από ελληνικό πολιτισμό.
  Πόσες προτάσεις γίνονται στα υπουργεία μας, στα φεστιβάλ, προτάσεις που επειδή δεν τις συλλαμβάνουν οι υπάλληλοι πάνε χαμένες (ή αξιοποιούνται έξω).
  Συγνώμη για τη φόρα που πήρα, και τζάμπα τη πήρα γιατί αυτά θέλει να δέσεις κάτω τους πολιτικούς και να αρχίσεις να τους μιλάς, να θυμηθούν τι είναι η επικοινωνία, να θυμηθούν ότι ζουν πολίτες στην Ελλάδα, όχι ζώα. Επικοινωνία – γιόκ. Ε, δεν θα σκοτώνουν μετά; Και θα σκοτώνουν και θα βασανίζουν και να απαγάγουν και θα κλέβουν και και και
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!! ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΚΕΦΑΛΙ και δεν θα μπορούν ούτε και οι 12 Θεοί μαζί να κάνουν κάτι (μαζί με τους δωδεκαθεϊστές που ντύθηκαν αποκριάτικα και πήγαν στο Παρθενώνα να κάνουν τελετή). Οι Έλληνες το έχουμε μέσα μας, στο ένστικτο, στο υποσυνείδητο, στο αίμα μας από αιώνες τώρα. Όσο και να θέλετε, δεν μας το παίρνετε ούτε μας το σκοτώνετε!

 10. Κύριοι τίποτα δεν έχετε καταλάβει, μου φαίνεται. Το όλο κόλπο δεν έχει να κάνει με τη μουσική. Η μουσική είναι πρόφαση! Ο κύριος μέτοχος του σόου είναι ο Ε.Ο.Τ. και όλο το σκηνικό (και κυρίως τα promo-tours) δεν είναι παρά ένας διαγωνισμός για το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής πίτας!

  Γεια σου κι εσένα, Μαρία…!

 11. Χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε μια εικονική πραγματικότητα.
  Γνωρίζετε πόσος κόσμος «τρώει» απο όλο αυτό το «πανηγυράκι»;
  Είναι δυνατόν να το δούμε ποτέ να φθίνει; Περισσότερο θα γιγαντώνεται γιατί αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουμε συμβιβαστεί με αυτό.
  Οχι οτι δεν υπάρχουν λύσεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για συζήτηση.
  Χαιρετώ κι εγώ με τη σειρά μου τις Μαρίες…!

 12. Συγνώμη κι όλας αλλά μάλλον ζήτε σε κάποιον άλλο κόσμο… Περιμένατε δηλαδή την Eurovision για να αναδειχθεί ο ελληνικό πολιστιμός; Ή θεωρείτε ότι η Γερμανία, η Γαλλία κ δεν ξέρω ποιο άλλο κράτος αναφέρατε προωθεί τον πολιτισμό του μέσω αυτής της διοργάνωσης; Και γιατί σας φαίνετε περίεργος ο τίτλος και το …επίπεδο του τραγουδιού; Αυτή δεν είναι η Ελλάδα; Γιατί να αλλάξει ή μάλλον ποιος προσπαθεί να την αλλάξει; Ποια ακριβώς σχέση έχουμε με τον αρχαίο πολιτισμό που αναφέρετε και ποια θα ήταν η σωστή εκπροσώπηση (συμφωνα με τον συγκεριμένο πολιτισμό) στη συγκεκριμένη ή σε άλλη διοργάνωση για να έχουμε και καλό ρώτημα; Και σε τελική ανάλυση, μεταξύ των τραγουδιών υπήρχε προφανέστατα κι ένα που ξεχώριζε (χωρίς να έχει ωστόσο και πάλι κάποια σχέση με πολιτισμούς κλπ.), το οποίο όμως …πάτωσε… Συνεχίστε εσείς λοιπόν να κατηγορείτε αυτούς που βγάζουν τα χρήματα κι όχι αυτούς που έχουν καταντήσει αυτό τον κόσμο έτσι…
  Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση είπατε; Όποιος δεν μπορεί (ή μάλλον δεν θέλει… σύμφωνα με την γνωστή ρήση) ας μείνει στην άκρη κι ας βγει και του χρόνου να σχολιάσει το κάθε πέρυσι και καλύτερα που πιθανότατα θα πούμε…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: