Αναρτήθηκε από: akamas | 14 Δεκεμβρίου, 2010

Συνέντευξη Κώστα Αρκουδέα

Με αφορμή τη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο τα σιγκλάκια από τις εκδόσεις Απόπειρα ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου. Τον ευχαριστώ πολύ και του εύχομαι καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο.

Πώς δημιουργήθηκε ο τίτλος του βιβλίου και τι θέλει να υποδηλώσει;

«Τα σιγκλάκια» υποκαθιστούν τη λέξη «ανθολογία». Μια και πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται κυρίως στη μουσική από τα ροκ συγκροτήματα, υποδηλώνει μια διάθεση περιπετειώδη, ανατρεπτική σε αρκετές περιπτώσεις, που έρχεται να αμφισβητήσει πράγματα που θεωρούνται παραδεδεγμένα και να προβάλει μια νέα οπτική μέσα από την πλάγια ματιά του συγγραφέα.

Διαβάζουμε διηγήματα από το ξεκίνημά σου ως τις μέρες μας. Τι επιδιώκεις με την επιλογή αυτή;

«Τα σιγκλάκια» δεν είναι ακριβώς διηγήματα. Είναι μικρά σε έκταση αυτοτελή κείμενα που δίνουν το στίγμα μιας περιπλάνησης που ξεκίνησε από το 1986 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με την επιλογή αυτή επεδίωξα να αποτυπώσω το κλίμα μιας εποχής που ενώ ξεκίνησε ανάλαφρα και φωτεινά, άρχισε σταδιακά να χάνει το χρώμα της, για να φτάσει στο σημερινό σκοτάδι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η Ελλάδα πριν από το Δ.Ν.Τ.

Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία σε κάποια από αυτά;

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Ξέρεις, εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα πράγματα ήταν λίγο πιο απλά (ή ίσως να τα έβλεπα έτσι επειδή ήμουν κι εγώ νεότερος). Οι παρέες έκαναν σταθερά προγράμματα, για να τα παραβούν στη συνέχεια με μεγάλη ευχαρίστηση. Ζούσαν στις μεγάλες πόλεις το χειμώνα και πήγαιναν το καλοκαίρι στα νησιά, όπου έμεναν μήνες ολόκληρους κάνοντας ό,τι δουλειά μπορεί κανείς να φανταστεί. Η εποχή εκείνη διατηρούσε κάτι από τη χίπικη ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’60, που στις μέρες μας μοιάζει πλέον πολύ μακρινή και ξένη.

Ο Ιάκωβος Δόξας αποτελεί το alter ego του συγγραφέα; Θέλεις έτσι να προσδώσεις κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου;

Οι κεντρικοί αφηγητές αποτελούν οχήματα στα οποία ο συγγραφέας μεταφέρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Αν τώρα κάποιος προσπαθήσει να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου, θα τα βρει όχι μόνο στα κείμενα του Ιάκωβου Δόξα (όπου ανάμεσά τους βρίσκεται και το αγαπημένο σου, όπως μου έχεις πει, «Τα άχραντα των αχράντων μυστηρίων»), αλλά σε όλα τα κείμενα που υπάρχουν στα «Σιγκλάκια».

Πώς έγινε η επιλογή των κειμένων;

Η επιλογή τους έγινε με σκοπό ώστε ο αναγνώστης να διακρίνει τα χνάρια της διαδρομής μου. Είναι ένας χάρτης πορείας. Στα πρώτα κείμενα μπορεί να δει τους πειραματισμούς στο ύφος, όπως για παράδειγμα το παραληρηματικό ύφος στο «Νέα Υόρκη – που να πάρει ο άνεμος». Ή, μπορεί να διακρίνει πώς το ανάλαφρο και δροσερό χιούμορ των πρώτων κειμένων «σκουραίνει» με τα χρόνια, για να καταλήξει στον υπόγειο σαρκασμό των τελευταίων κειμένων. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να δει κανείς στα «Σιγκλάκια>>


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: