Αναρτήθηκε από: akamas | Μαρτίου 29, 2012

Προδημοσίευση

Κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου το νέο βιβλίο της φίλης συγγραφέως Νοέλ Μπάξερ με τίτλο ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.  Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.

«Στάσου!» τη φώναξε στη πόρτα. «Τον Σίμο γιατί δεν τον θέλεις μαζί σου;»

Στον νεφελώδη κόσμο με τα μυστικά και τις χίμαιρες, που γύρω του περιστρέφονται τα όνειρα και τα οράματα σαν πυκνά, βαριά νέφη, δεν μπορούσε να πάρει τον Σίμο μαζί της. Μόνη της θα πρέπει να είναι. Έχει η Βενετία μπροστά της ένα κουραστικό ταξίδι. Και μια επίπονη διαδικασία. Το τελετουργικό της λήξης του Ονείρου της.

Σαν αρχαία ιέρεια, σαν τον Μάγο με το δώρο ή αιγυπτιακή θεότητα που βαστάει δυο φίδια, με πομπώδη βηματισμό θα διασχίσει τον κόσμο αυτόν, εσωστρεφής και σοβαρή όπως αρμόζει στην περίσταση. Βηματίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, και υπνωτίζοντας έτσι τον εαυτό της για να μην πονέσει, η Βενετία θα περάσει μέσα από ερήμους με αμμοθύελλες να μαίνονται. Θα δεχτεί κατά πρόσωπο τις ριπές της άμμου και δε θα καταδεχτεί ούτε ένα δάκρυ, δε θα αφήσει τον εαυτό της να κλάψει. Ελπίζει πως ίσως βοηθήσει σ’ αυτό και η ύπνωση. Στη συνέχεια, θα περάσει μέσα από ζούγκλες με επιθετικά φυλλώματα, φίδια και ζουζούνια, πατώντας με γυμνά πέλματα πάνω σε αγκάθια, ξεραμένα φύλλα και σαλιγκάρια.

Θα φτάσει ως το τέλος του κόσμου, τη μεγάλη θάλασσα, μια θάλασσσα με πολλά σίγμα, που θα μείνει ακίνητη τόσο όσο για να την περπατήσει. Το τέλος της θάλασσας είναι η αρχή της αβύσσου. Θα σταθεί στο χείλος του γκρεμού με το μισό της πέλμα στο κενό, θα αισθανθεί τον αέρα να σφυρίζει ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού της και δε θα κοιτάξει κάτω, για να μη φοβηθεί. Τότε αργά, τελετουργικά, θα ανοίξει τις χούφτες της, που θα τις κρατάει σε όλη τη διαδρομή σφιχτά κλειστές, και θα ελευθερώσει τις στάχτες της.

Θα πέφτουν εκείνες σαν νιφάδες στην άβυσσο, χωρίς θόρυβο, όπως πέφτει το χιόνι στις στέγες των σπιτιών, σε απόλυτη σιγή, και θα χάνονται στο μαύρο χάος που είναι πιο σφιχτοπλεγμένο κι από το πιο πυκνό σκοτάδι. Θα προσέξει να μην κοιτάξει κάτω, και ας νιώθει πρόθυμη ν’ ακολουθήσει τις νιφάδες, γιατί ο Σλήμαν της την προειδοποίησε πως θα την τραβήξει το κενό και θα την καταπιεί η άβυσσος, όπως τόσες άλλες γυναίκες. Κι έτσι η κοπέλα, κοιτώντας το πουθενά, αφού πέρα από το όριο και την άβυσσο δεν υπάρχει κόσμος, κοιτώντας λοιπόν το πουθενά, ίσως τότε και μόνο τότε θα αφήσει ένα δάκρυ να κυλήσει, με τη συμφωνία να την αφήσει το δάκρυ να δει στο κρύσταλλό του την πραγματικότητα διαφορετική. Κάτω από άλλο πρίσμα και διαυγή σαν το καλό διαμάντι.

Έπειτα θα κάνει μεταβολή και θα πάρει το δρόμο της επιστροφής. Ή θα πετάξει. Σαν πουλάκι θα επιστρέψει. Ελεύθερη μα φοβισμένη.

Στο κομοδίνο της κάποιος θα έχει ακουμπήσει, όσο απουσίαζε, μια κλεψύδρα γεμάτη στάχτη. Το μέτρημα του χρόνου θα δει ότι έχει σταματήσει. Ο χρόνος όμως πρέπει να κυλάει, δεν μπορεί να μην κινείται. Θα πάρει λοιπόν βαθιά ανάσα η Βενετία και με μιαν αποφασιστική κίνηση, όπως όταν πρέπει να ακρωτηριάσουμε ένα μέλος μας αν και ξέρουμε τον πόνο που μας περιμένει, θα αναποδογυρίσει την κλεψύδρα ώστε να γυρίσει ανάποδα ο χρόνος και να ξεκινήσει νέο μέτρημα.

Μετά, ξαπλωμένη στο πλάι, γυρισμένη έτσι που να βλέπει την κλεψύδρα, θα παρατηρεί αργά να ξαναγεμίζει ο χρόνος με στάχτες. Με γκρι λερωμένες νιφάδες.

«Ο Σίμος δεν μπορεί να χάνει προπονήσεις», δικαιολογήθηκε στη μητέρα της γιατί δε θα τον έπαιρνε μαζί της.

 

Advertisements

Responses

  1. Καλοτάξιδο να είναι! Αν και κρίνοντας από το δείγμα, μάλλον δεν τη χρειάζεται την ευχή. Ο άνεμος πνέει ήδη ούριος και φουσκώνει τα πανιά σπρώχνοντας το στο μεγάλο ταξίδι ως την …άκρη της Θάλασσσσας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: