Αναρτήθηκε από: akamas | Ιουνίου 11, 2012

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ | Επιστολή υποστήριξης για την επίθεση που δέχεται το 18 ΑΝΩ

Αγαπητοί φίλοι,

 
 

Οι Εκδόσεις Άγρα συνδέονται στενά με την Κατερίνα Μάτσα και το 18 ΑΝΩ.

 

Εκδίδουν όλα τα βιβλία της Κατερίνας Μάτσα από το 2002:

 

Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές – Το αίνιγμα της τοξικομανίας

2002

Η περίπτωση Ευρυδίκη – Κλινική της τοξικομανίας

2006

Ψυχοθεραπεία και Τέχνη στην απεξάρτηση – Το ‘παράδειγμα΄ του 18 ΑΝΩ

2008

Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη – Ο τοξικομανής και ο θάνατος

2012

Το τελευταίο βιβλίο της κυκλοφόρησε από την « Άγρα » τον Φεβρουάριο του 2012.

 

Στέλνουμε συνημμένη μια έγγραφη διαμαρτυρία για επιθέσεις που δέχεται το 18 ΑΝΩ και το κοινωνικό και επιστημονικό έργο της Κατερίνας Μάτσα και οι συνεργάτες της. Όσοι συμφωνούν με το κείμενο μπορούν να υπογράφουν το κείμενο υποστήριξης του 18 ΑΝΩ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.gopetition.com/petitions/καταγγελία-για-την-επίθεση-πο.html

ΜΟΝΑΔΑ  ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ

18 ΑΝΩ

 

Αθήνα 09/04/2012

 

Κάτω τα χέρια από το 18άνω

 

Το 18άνω γίνεται για άλλη μία φορά στόχος επίθεσης που σκοπό έχει να δυσφημίσει και να σπιλώσει το έργο του , τα «στεγνά» προγράμματα, τους θεραπευτές του ,τους θεραπευόμενους ,τους απεξαρτημένους και την επιστημονικά υπεύθυνη Κατερίνα Μάτσα.

Είναι φανερό ότι  η σημερινή επίθεση στη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης που το επιστημονικό κύρος και η αναγνώριση του έργου της ξεπερνούν τα όρια της χώρας , πλήττει όχι μόνο το 18άνω , αλλά όλα τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης , όλους όσους «υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση και αγωνίζονται ενάντια στους κερδοσκόπους των κάθε τύπου ιδιωτικών προγραμμάτων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, συντηρώντας και αναπαραγοντας το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποκτά τραγικές διαστάσεις μέσα στην κρίση.

Το 18άνω δαιμονοποιείται και εμφανίζεται ως κέντρο παρανομίας, όπου θεραπευόμενοι τοξικομανείς κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης της 12 Φλεβάρη  ενάντια στο δεύτερο μνημόνιο μετέφεραν «κλοπιμαία» σε ξενώνα της κοινωνικής επανένταξης του 18άνω, όπως παρουσιάστηκε σε πρωινή εκπομπή του MEGA sστις 7/4/2012. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε με ανάλογο περιεχόμενο και η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος και βγήκε η ανακοίνωση του Υπουργού Α. Λοβέρδου. Αφορμή γι’ αυτήν την καθαρά πολιτικού χαραχτήρα επίθεση έδωσε η αναφορά νοσηλεύτριας του 18 ΑΝΩ που έγινε 5/4/12, δηλαδή 2 μήνες μετά την διαδήλωση,  προς την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και κοινοποιήθηκε απ’ αυτήν,  τον Πρόεδρο και την Ειδική Γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ προς την Διοίκηση ΨΝΑ. Ακολούθησε κατ’ εντολή του Υπουργού η Εισαγγελική Έρευνα και η ΕΔΕ με το ερώτημα της «παύσης»  κάθε υπευθύνου!

Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρήθηκε  να συνδεθεί το έργο της απεξάρτησης με την «υπόθαλψη» από τους θεραπευτές της παραβατικότητας των θεραπευομένων και με την απαξίωση όλων των θεραπευομένων του 18άνω ως «πλιατσικολόγων».

Επιχειρήθηκε ν΄ αναχθεί ο σεβασμός στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής και θεραπευτικής δεοντολογίας σε «όρκο τιμής» που απαιτήθηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη (ηλεκτρονική έκδοση εφημ. Βήμα 7/4/2012) για την συγκάλυψη «εγκληματιών».

Έτσι απαξιώνεται η ίδια η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων μέσα από ένα «στεγνό» πρόγραμμα και καλλιεργείται στη συνείδηση του κόσμου ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται ποτέ καλά και ακόμα και αν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης παραμένει «επικίνδυνο» άτομο. Καλλιεργούνται σκόπιμα εντυπώσεις ότι το 18άνω  η μεγαλύτερη δημόσια μονάδα απεξάρτησης, δεν επιτελεί θεραπευτικό  έργο αλλά «υποθάλπει εγκληματίες»!

Έτσι, αναβιώνουν όλα τα κοινωνικά στερεότυπα , που συντηρούν τον κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος των τοξικομανών και στρώνουν το δρόμο σε «επιχειρήσεις- σκούπα».

Ως θεραπευτική ομάδα του 18άνω δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καμία επίθεση , απ’ όπου και αν προέρχεται , δεν πρόκειται να μας λυγίσει.

H ιστορία του 18 Άνω, της μεγαλύτερης μονάδας απεξάρτησης του ΕΣΥ, είναι γνωστή. Όπως γνωστό είναι το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο, η συμβολή του στην απεξάρτηση όσο και στα γενικότερα κοινωνικά ζητήματα. Γνωστή μας είναι επίσης η καθοριστική συνεισφορά της Kατερίνας Mάτσα, το επιστημονικό και κοινωνικό της έργο, η συμβολή της στη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, στα πλαίσια του δημόσιου και δωρεάν συστήματος  Yγείας.

Θεωρούμε πως η επίθεση συκοφαντίας και στιγματισμού σπιλώνει επίσης την τιμή και την υπόληψη των θεραπευτών του 18 Άνω, των θεραπευομένων, των χιλιάδων απεξαρτημένων και των οικογενειών τους, δημιουργώντας κινδύνους να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

H επίθεση δεν στοχεύει μόνο το 18 Άνω. Στοχεύει γενικότερα όλα τα στεγνά προγράμματα, τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, την αντίσταση στην ποινικοποίηση της θεραπείας, το ιατρικό και θεραπευτικό απόρρητο, τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό.

Δεν πρέπει να περάσει!  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: