Αναρτήθηκε από: akamas | Δεκέμβριος 14, 2012

Έκκληση Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού για τη διάσωση του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας και Απάντηση του Μάνου Κοντολέων στο «ΒΗmagazino» για το άρθρο της Λώρης Κέζα

Σε συνέχεια του θέματος που έχει δημιουργηθεί μετά το άρθρο της Λώρης Κέζα στο Βήμα ο Μάνος Κοντολέων απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα, ενώ μαζί με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο απευθύνουν έκκληση προς τον υπουργό πολιτισμού για να διασωθεί το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας.  Οι δυο επιστολές είναι οι ακόλουθες.

 Έκκληση Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού για τη διάσωση του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας

 
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού     
κ. Κώστα Τζαβάρα
Θέμα: Έκκληση Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου για τη σωτηρία του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας
                                                                                      Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012
 
Κύριε Υπουργέ
 
Εργαστήκαμε σε μια επιστημονική επιτροπή του ΕΚΕΒΙ αμισθί για ενάμιση χρόνο και ξεκινήσαμε από το μηδέν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτό της Φιλαναγνωσίας στα Σχολεία, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α.
Στόχος του προγράμματος να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα και να έρθουν σε επαφή με το καλό παιδικό βιβλίο. Καταλαβαίνετε σε μια εποχή με κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική πόση σημασία έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Για μία από τις δράσεις του Προγράμματος, αυτή που προέβλεπε να φτάσουν βιβλία στα σχολεία (για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης) διαλέξαμε από έναν νεφελώδη κατάλογο 30.000  τίτλων της Βιβλιονετ, 498, τελικά, βιβλία που θεωρήσαμε κατάλληλα για το πρόγραμμα. Δεν πρόκειται για βράβευση ούτε για διαγωνισμό. Αυτά τα βιβλία δεν θα αποτελούσαν μια βιβλιοθήκη. Θα μοιραζόντουσαν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανά σαράντα, με μια τυχαία επιλογή. Θέλαμε όλα να ήταν καλά βιβλία που θα χαίρονταν τα παιδιά να διαβάζουν. Προτείναμε την τελική λίστα στο ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, το οποίο είχε την αρμοδιότητα να προκηρύξει το μειοδοτικό διαγωνισμό αγοράς τους, και την αποδέχτηκε.
Όταν μας προτάθηκε η συμμετοχή στην επιτροπή δηλώσαμε ότι εμείς είμαστε συγγραφείς και μας ενδιαφέρει ως συγγραφείς να συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις του προγράμματος. Και πάλι όταν τέθηκε το θέμα της ύπαρξης δικών μας βιβλίων (από τα πιο αγαπημένα στα παιδιά) στη λίστα, η επιτροπή ομόφωνα το ενέκρινε παρουσία και της τεχνικής συμβούλου του προγράμματος. Κινηθήκαμε πάντα σε πλαίσιο φανερών και νόμιμων διαδικασιών .
Όταν ανακοινώθηκε η λίστα ξέσπασε ένας πόλεμος εκδοτικών και όχι μόνο συμφερόντων, ο οποίος αν και δεν μας αφορά,  οδήγησε σε απαράδεκτα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλές, εκφοβισμό και κατασυκοφάντηση. Αποκορύφωμα το άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα στο BHmagazino την περασμένη Κυριακή.
Τόση χυδαιότητα δε χωρά στον κόσμο της Παιδικής Λογοτεχνίας.
 Αποφασίσαμε εμείς να τη σταματήσουμε.
Κύριε Υπουργέ,
Υπηρετούμε τον πολιτισμό για πάρα πολλά χρόνια και έχουμε καταξιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών μας, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Δεν είμαστε ούτε έμποροι βιβλίων, ούτε επαγγελματίες επίτροποι! Εμάς μας ενδιαφέρει να φτάνουν καλά παιδικά βιβλία στα παιδικά χέρια και να δημιουργούμε γενιές σκεπτόμενων αναγνωστών, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.
Τα σκάνδαλα και την εύνοια στον έναν ή άλλο εκδότη όσοι τα υποστηρίζουν πρέπει να τα αποδείξουν και δυστυχώς οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Δεν ξανάγινε εκδότες να κατηγορούν συγγραφείς για σκάνδαλα, όταν γνωρίζουν και γνωρίζουμε πόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά για τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων στην ελληνική αγορά.
Είναι κρίμα που με την ανακοίνωσή σας και χωρίς να δώσετε τη δυνατότητα να σας εξηγήσει κανείς τι είχε γίνει, προσβάλατε,  εσείς που η Πολιτεία σας έχει αναθέσει την υποχρέωση να προστατεύεται μεταξύ άλλων και το έργο των ανθρώπων που συνεχώς τον Πολιτισμό υπηρετούν, δημιουργούς αδιαμφισβήτητου κύρους και προσφοράς όπως τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Ακαδημαϊκό κ. Θ. Βαλτινό, ερευνητές και πανεπιστημιακούς όπως την αντιπρόεδρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου και γενικά όλο το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ καθώς και τη  Διευθύντρια του κ. Κ. Βελισσάρη. Αλλά και εμμέσως, πλην σαφώς, υποτιμήσατε την εντιμότητα και τη δική μας, όπως και όλων των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας.
Θεωρούμε πως το κυριότερο αυτήν την ώρα είναι το  ότι τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία του προγράμματος. Δεν υπάρχει ο χρόνος να ορκισθεί νέο Δ. Σ και να επιλεγούν νέα πρόσωπα για μια νέα επιτροπή. Τα χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν και το πρόγραμμα να μείνει μετέωρο.
Για να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη και ενώ γνωρίζουμε ότι δεν διαπράξαμε τίποτα το παράνομο, είμαστε αποφασισμένοι να αποσύρουμε τα βιβλία μας από τη λίστα και να ζητήσουμε από τους Εκδότες μας να μην τα προμηθεύσουν σε όποιον κερδίσει το μειοδοτικό διαγωνισμό.
Όμως, με απόλυτη συνείδηση του κύρους της θέσης σας, περιμένουμε και από εσάς:  
-Να ζητήσετε άμεσα να συναντήσετε την επιτροπή για να ενημερωθείτε πλήρως επί όλων των παραμέτρων
-Να μην κάνετε αποδεκτές τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και της διευθύντριας του.
Σας επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας να διασφαλίσετε τη συνέχιση του προγράμματος. Ας μην συνδέσετε τη θητεία σας στο Υπουργείο με την ματαίωση της μοναδικής ευκαιρίας να φτάσουν βιβλία στα σχολεία, να δημιουργηθούν ηλεκτρονικοί φάκελοι Φιλαναγνωσίας, να  επισκέπτονται συγγραφείς τους μικρούς αναγνώστες, να  δημιουργηθούν λέσχες ανάγνωσης, να  επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί Μην γίνετε η τροχοπέδη της δημιουργίας μια λογοτεχνικής κουλτούρας στα σχολεία.
Οι γονείς και τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα εκδοτικά συμφέροντα, ούτε για το αν έχει λιγότερα βιβλία ο ένας από τον άλλο συγγραφέα. Θέλουν καλά βιβλία. Τα έχουν ανάγκη. Μην τους τα στερήσετε.
Με δεδηλωμένη τη διάθεση να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε από την οποιαδήποτε θέση στη συνέχεια της υλοποίησης του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας
 
  Μάνος Κοντολέων                                                                       Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Συγγραφές – κριτικός                                                              Συγγραφέας Πρόεδρος Ελληνικού 
                                                                                                                    Τμήματος ΙΒΒΥ 
 

 
Προς:
Περιοδικό «ΒΗmagazino»
Μιχαλακοπούλου 80,
115 28 Αθήνα                                                                    
                                                                                            Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012
                                                                                         
Υπόψη: Διευθυντή του περιοδικού «BΗmagazino»
              κύριο Παύλο Παπαδόπουλο
 
Κοιν:   Εκδότη Εφημερίδας «Το Βήμα»
            κύριο Σταύρο Π. Ψυχάρη                                                                                     
          
            Διευθυντή Εφημερίδας «Το Βήμα»
            κύριο Αντώνη Β. Καρακούση
         
           Αρχισυντάκτη του περιοδικού «BΗmagazino»
           κύριο Δημήτρη Θεοδωρόπουλο
 
           Συντάκτες Πολιτιστικών Θεμάτων Έντυπων και Ηλεκτρονικών ΜΜΕ
 
 
Στο ΒΗmagazino της 9.12.2012 δημοσιεύθηκε στη σελίδα με τίτλο «Περιπαικτικά», άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα με τίτλο: «Σύγκρουση πνευματικών συμφερόντων – Πώς η Ελλάδα των διανοούμενων δεν διαφέρει από την Ελλάδα των πολιτικών».
Το παραπάνω άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται η εντύπωση στους αναγνώστες του περιοδικού σας,  πως εγώ προσωπικά, με την ιδιότητα του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος ‘Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών’ που είχε υπό την εποπτεία του το Υπουργείο Πολιτισμού και εκτελούσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενήργησα με τρόπο ώστε να ευνοηθώ τόσο εγώ, όσο και μέλη της οικογένειάς μου, στη  σύνταξη του καταλόγου των προς αγορά βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας που θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις του πιο πάνω αναφερομένου προγράμματος φιλαναγνωσίας.
Συγκεκριμένα η συντάκτρια του άρθρου υπογραμμίζει πως έκρινα ως καλύτερα μεταξύ άλλων και πολλά από τα δικά μου βιβλία. Και στη συνέχεια προσθέτει: η επιτροπή έκρινε ως καλύτερα τα βιβλία της συζύγου μου και της θυγατέρας μου.
Για την πρώτη καταγγελία σας παραθέτω την διευκρίνηση της επιτροπής έτσι όπως δίνεται στο υπόμνημά της προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού και κοινοποιήθηκε επίσης και στον καθ’  ύλην αρμόδιο  Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού:
Μετά από συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε ομόφωνα:
α. Να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των βιβλίων και έργα (πρωτότυπα ή μεταφρασμένα) μελών της Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι τα έργα αυτά είναι καταξιωμένα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Έτσι συμπεριελήφθησαν έργα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και του Μάνου Κοντολέων, οι οποίοι υπηρετούν εδώ και χρόνια την παιδική λογοτεχνία με δεκάδες βιβλία βραβευμένα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και είναι βέβαιο ότι καμιά επιτροπή δεν θα τους απέκλειε από ένα «σώμα» 500 τίτλων.
β. Να θέσουμε ως ανώτατο όριο ανά δημιουργό τα έξι πρωτότυπα βιβλία. Αυτό αφορά το έργο 17 συγγραφέων, ιδιαίτερα αναγνωρισμένων και καταξιωμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως μετά από 43 χρόνια παρουσίας μου στο χώρο  της λογοτεχνίας και μετά από τα περίπου 60 βιβλία που έχω εκδώσει , μετά από πολλαπλές διακρίσεις και δύο κρατικά βραβεία, υποψηφιότητες σε διεθνή βραβεία (Άντερσεν και Άστριντ Λίντγκρεν) και μεταφράσεις σε άλλες χώρες,  πως δεν δικαιούμαι να ανήκω ανάμεσα στους 17 αυτούς συγγραφείς.
Ακόμα δε και αν η επιτροπή είχε μια εντελώς διαφορετική σύνθεση και εγώ δεν ήμουνα μέλος της και πάλι τα βιβλία μου θα ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για τη συμπλήρωση του καταλόγου.
Για την άλλη κατηγορία, πως δηλαδή η επιτροπή έκρινε καλύτερα βιβλία της συζύγου και της κόρης μου, έχω να παρατηρήσω για με την πρώτη (που με το μεταφραστικό της έργο συμμετέχει στον κατάλογο) πως δεν υπάρχει κανένα χρηματικό όφελος για εκείνη μιας και η μεταφραστική εργασία αμείβεται εφ΄ άπαξ και όχι με βάση τα ποσοστά επί των πωλήσεων και ακόμα πως (όπως και πάλι στο υπόμνημα της επιτροπής αναφέρεται):
(Αποφασίσαμε) Να επιλέξουμε από την ξένη, σύγχρονη και κλασική, παιδική λογοτεχνία βιβλία συγγραφέων με ιδιαίτερη παγκόσμια αναγνώριση, στις πλέον δόκιμες μεταφράσεις.
Η σύζυγός μου Κώστια Κοντολέων είναι μια από τις πιο αξιόλογες μεταφράστριες, το μεταφραστικό της δε έργο έχει επανειλημμένως βραβευτεί, είναι δε η μόνη μεταφράστρια που έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για μυθιστόρημα για παιδιά. Κι άλλωστε με ποια δικαιολογία η επαγγελματική υπόσταση μιας γυναίκας σήμερα καλύπτεται από τις παράλληλες επαγγελματικές δραστηρι’οτητες του συζύγου της;
Για δε την ύπαρξη στο κατάλογο του βραβευμένου από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για Νέους (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)  και περιλαμβανόμενου στη βραχεία λίστα των βραβείων του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, «Οι επτά ζωές του Κόμπου» της κόρης μου Άννας Κοντολέων, και πάλι σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του εν λόγω υπομνήματος:
(Αποφασίσαμε) Να συμπεριλάβουμε βιβλία βραβευμένων και διακριθέντων νέων συγγραφέων και εικονογράφων.
Είναι, λοιπόν, πασιφανές πως καμιά χαριστική και υπόπτων σκοπιμοτήτων διάκριση δεν έγινε μήτε για τα δικά μου έργα, μήτε για εκείνα που υπογράφουν μέλη της οικογένειάς μου, και εν τέλει θα ήταν άδικο έργα καταξιωμένα από την κριτική και αγαπημένα από τους αναγνώστες, να μη συμπεριληφθούν στο κατάλογο λόγω μιας φαρισαϊκής νοοτροπίας.
Στο ίδιο άρθρο, η συντάκτριά σας, παραθέτει διάφορους αριθμούς εκδοθέντων βιβλίων δικών μου και της οικογένειάς μου που δήθεν αποκαλύπτουν την πρόθεσή μου να ευνοήσω με τις επιλογές μου τις Εκδόσεις Πατάκη, εκδότη στον οποίο είναι αλήθεια πως έχω εκδώσει τα περισσότερα βιβλία μου, αλλά και ο οποίος, επίσης είναι αλήθεια, πως είναι ο εκδοτικός οίκος που περιλαμβάνει ανάμεσα στους τίτλους του τους καλύτερους έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.
Και για το ζήτημα αυτό, το υπόμνημα της επιτροπής αναφέρει:
Επίσης, ως επιτροπή, φροντίσαμε στις επιλογές μας να αντιπροσωπεύονται οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν βιβλία για παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των σχετικών τίτλων τους. Κατά συνέπεια, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι εκπροσωπούνται με περισσότερα βιβλία τους.
Και στο σημείο αυτό, για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πως οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν μεγάλο αριθμό βιβλίων στον κατάλογο, θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα: όπως σε ένα κατάλογο βιβλίων με ποιήματα ελλήνων ποιητών, οι Εκδόσεις Ίκαρος (εκδότες των: Σεφέρη, Ελύτη, Καρούζου, Καβάφη, Εγγονόπουλου, Δημουλά κ.α) θα είχαν τους περισσότερους τίτλους, με την ίδια λογική και οι Εκδόσεις Πατάκη στα ελληνικά βιβλία για παιδιά έχουν δικαιωματικά τον μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. 
Κι άλλωστε είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό πως εκδοτικοί οίκοι με ιστορία στο παιδικό βιβλίο (Ψυχογιός, Κέδρος, Καστανιώτης, Άγκυρα κ.α) δεν εκφράσανε κανένα παράπονο και δεν αμφισβήτησαν την ποιότητα του καταλόγου των προς αγορά βιβλίων.  Στο ζήτημα αυτό αξίζει να σας θυμίσω πως Γενικός Γραμματέας του ΕΚΕΒΙ ήταν ο εκδότης κ. Αργύρης Καστανιώτης και ο οποίος μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ είχε εγκρίνει τον κατάλογο που είχε συντάξει η Επιτροπή μας.
 
Κύριε  Διευθυντά,
Η κυρία Λώρη Κέζα έχει μια πολυετή θητεία στη δημοσιογραφία για θέματα βιβλίου. Έχει γράψει και η ίδια μερικά παιδικά βιβλία ( τα οποία η επιστημονική επιτροπή δεν τα επέλεξε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο), υπήρξε ακόμα συνεργάτης των Εκδόσεων Πατάκη, αλλά και δική μου την εποχή που είχα την ευθύνη του in flight περιοδικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Γνωρίζει, με άλλα λόγια τα πρόσωπα και το έργο τους, τους συγγραφείς και το ήθος του καθενός από αυτούς. 
Προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα της σύνταξης αυτού του καταλόγου, θα έπρεπε να είχε λάβει υπ΄ όψιν της όλα αυτά τα στοιχεία και να ζητούσε διευκρινήσεις τόσο από μέλη της επιτροπής, όσον και από το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Να έπαιρνε και τη γνώμη άλλων σημαντικών συγγραφέων και μελετητών της παιδικής λογοτεχνίας.
Μικρός είναι ο τόπος μας και γνωστό το αποτύπωμα του καθενός μας.
Μετά απ΄ τα όσα σας εξέθεσα ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως όλο το ύφος με το οποίο γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο της κυρίας Κέζα δε συνάδει με την αναγνώριση της ποιότητας του έργου μου και ακόμα οι χαρακτηρισμοί όπως κομπιναδόροι και παρατρεχάμενοι με τους οποίους καταλήγει το κείμενό, είναι άδικοι, δυσφημιστικοί και κηλιδώνουν τη ηθική υπόσταση ανθρώπων που έχουν για χρόνια και με τα έργα τους προσφέρει πολλά στο χώρο του παιδικού, κι όχι μόνο, βιβλίου
Θεωρώ, με την εξέλιξη μάλιστα που έλαβε το όλο θέμα (την πέρα από κάθε δεοντολογία απονομής δικαιοσύνης απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού), πως με τα  όλο ανακρίβειες και κακόβουλα ψεύδη άρθρο της, η συνεργάτης του περιοδικού σας έχει θίξει την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και γι αυτό ζητώ από εσάς την αυτονόητη δημοσίευση της επιστολής μου αυτής τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στη έντυπη έκδοση του περιοδικού σας.
Δηλώνω δε πως εγώ, έχοντας επί ένα και πλέον έτος εργαστεί αμισθί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και σε πείσμα αυτών που το απεργάζονται, πως θα κάνω ότι θα θεωρήσω  αναγκαίο για την συνέχιση και την πλήρη εφαρμογή  του.
Κατά τα άλλα για το συκοφαντικό και υβριστικό άρθρο της κυρίας Κέζα, που δημοσιεύσατε και το οποίο θίγει την προσωπικότητά μου και την συγγραφική και επαγγελματική μου υπόσταση, επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.
 
 
Μάνος Κοντολέων
συγγραφέας – κριτικός 
Advertisements

Responses

 1. Πλάκα έχουν όλοι σ’ αυτοί τη χώρα.
  Πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί δεν πάει τίποτα μπροστά.
  Ποιος έχει άδικο ποιος έχει δίκαιο δε με νοιάζει, το θέμα είναι να φτάσουν μερικά βιβλία στα σχολεία.
  Ευχαριστούμε για τη κοινοποίηση όλης της συζήτησης. Αν θες βάλε κάπου το λινκ από το άρθρο της εφημερίδας, αν δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά.

 2. Δεν βρίσκω να έχει ανακοινωθεί ηλεκτρονικά.

 3. Αθήνα, 11-12-2012

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού

  Κοιν.: Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού

  Υπόμνημα της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με την επιλογή βιβλίων στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Ως μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής έχουμε να επιτελέσουμε ένα πολυσύνθετο έργο, μέρος του οποίου ήταν και η επιλογή περίπου 500 τίτλων από τις 30.000 βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν στη χώρα. Το έργο αυτό ήταν επίπονο και χρονοβόρο, αλλά έγινε με έναν και μοναδικό στόχο: Να πάνε στα σχολεία καλά βιβλία.

  Και είναι γεγονός ότι η ποιότητα των επιλεγμένων βιβλίων δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν απ’ όσους έχουν διατυπώσει ποικίλες κρίσεις για τον συγκεκριμένο κατάλογο.

  Βασικό μέλημά μας ήταν η επιλογή των βιβλίων να γίνει με απολύτως παιδαγωγικά και αισθητικά κριτήρια, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψουμε κι ένα ευρύ φάσμα συγγραφέων και εκδοτικών οίκων.

  Μετά από συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε ομόφωνα:

  α. Να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των βιβλίων και έργα (πρωτότυπα ή μεταφρασμένα) μελών της Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι τα έργα αυτά είναι καταξιωμένα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

  Έτσι συμπεριελήφθησαν έργα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και του Μάνου Κοντολέων, οι οποίοι υπηρετούν εδώ και χρόνια την παιδική λογοτεχνία με δεκάδες βιβλία βραβευμένα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και είναι βέβαιο ότι καμιά επιτροπή δεν θα τους απέκλειε από ένα «σώμα» 500 τίτλων.

  β. Να θέσουμε ως ανώτατο όριο ανά δημιουργό τα έξι πρωτότυπα βιβλία. Αυτό αφορά το έργο 17 συγγραφέων, ιδιαίτερα αναγνωρισμένων και καταξιωμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  γ. Να συμπεριλάβουμε βιβλία βραβευμένων και διακριθέντων νέων συγγραφέων και εικονογράφων.

  δ. Να επιλέξουμε από την ξένη, σύγχρονη και κλασική, παιδική λογοτεχνία βιβλία συγγραφέων με ιδιαίτερη παγκόσμια αναγνώριση, στις πλέον δόκιμες μεταφράσεις.

  Επίσης, ως επιτροπή, φροντίσαμε στις επιλογές μας να αντιπροσωπεύονται οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν βιβλία για παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των σχετικών τίτλων τους. Κατά συνέπεια, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι εκπροσωπούνται με περισσότερα βιβλία τους.

  Κύριε Υπουργέ,

  Σας βεβαιώνουμε ότι στόχος μας ήταν και παραμένει να αποσταλούν στα σχολεία ποιοτικά βιβλία που θα ενισχύσουν το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας.

  Αν, παρ’ όλα αυτά, πιστεύετε ότι η επιστημονική οντότητα του κάθε μέλους και η Επιτροπή στο σύνολό της δεν μπορούν να εγγυηθούν το αδιάβλητο της συγκεκριμένης διαδικασίας, θέτουμε στη διάθεσή σας τις παραιτήσεις μας.

  Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών».

  Κατσίκη-Γκίβαλου Άντα, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών

  Καρακίτσιος Ανδρέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  Πολίτης Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας)

  Παπαδάτος Γιάννης Σ., Λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός παιδικού βιβλίου

  Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

  Κοντολέων Μάνος, Συγγραφέας – κριτικός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τη Unicef

  Μπέλλα Ζωή, Eπίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, δρ. φιλολογίας

  Λάππα Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια παιδικής λογοτεχνίας

  Μελίνα Βέργη, εκπαιδευτικός, δρ. λογοτεχνίας.

  ΥΓ. Καθώς ολοκληρώναμε τη σύνταξη του εν λόγω υπομνήματος, πληροφορηθήκαμε από την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδα Βήμα, της 11.12.2012, ώρα 13.35, ότι ο υφυπουργός για θέματα πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας ζήτησε την παραίτηση της Επιτροπής μας όπως και όλων των μελών του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ και της Διευθύντριάς του.

 4. Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2012
  Αρ. Πρωτ: 25801

  Προς
  -τον κ. Κώστα Τζαβάρα
  Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  Πολιτισμού και Αθλητισμού
  -τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  Πολιτισμού και Αθλητισμού

  Κοινοποίηση: κ. Αντώνιο Σαμαρά
  Πρωθυπουργό (προσωπική)

  Κύριε Υπουργέ,

  Αναφερόμενοι στην από 11ης Δεκεμβρίου επιστολή σας με την παρούσα υποβάλλουμε την παραίτησή μας.

  Με την ευκαιρία αυτή διαπιστώνοντες, τόσο από την επιστολή σας της 11ης τρέχοντος όσο και από το δελτίο Τύπου του Υπουργείου της αυτής ημερομηνίας για το οποίο φέρετε την ευθύνη, ότι προσβάλλετε την υπόληψή μας με φράσεις όπως «εγείρουν βάσιμες (sic) υποψίες αδιαφανούς χειρισμού», «εξέλιξη που δικαιολογεί (sic) δυσμενή σχόλια», «τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας (sic)», σας καλούμε να απολογηθείτε εξηγώντας γιατί, χωρίς να ζητήσετε να σας ενημερώσουμε αρμοδίως για ένα δημοσίευμα αμφιβόλου σοβαρότητας, χρησιμοποιήσατε εις βάρος μας φράσεις οι οποίες θίγουν την προσωπικότητα και την τιμή μας.

  Δεν μας ζητήσατε εξηγήσεις και αποφασίσατε. Τώρα σας ζητούμε εμείς εξηγήσεις για τον αήθη τρόπο με τον οποίο ενεργήσατε και επιφυλασσόμεθα να αντιδράσουμε όπως οι νόμοι προβλέπουν.

  Με τιμή,

  Το Διοικητικό Συμβούλιο

  Θανάσης Βαλτινός
  Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών
  Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ

  Άντα Γκίβαλου- Κατσίκη
  Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
  Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ

  Αργύρης Καστανιώτης
  Εκδότης
  Γραμματέας Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ

  Τα μέλη

  Βασίλειος Βιτσαξής
  Πρέσβης ε.τ.
  Εκπρόσωπος των μεταφραστών
  (μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας)

  Κλαίτη Σωτηριάδου
  Εκπρόσωπος των συγγραφέων
  (μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων)

  Μαρία Αλεξανδράκη
  Εκπρόσωπος των βιβλιοθηκονόμων
  (μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης)

  EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
  ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
  Ε.Π. ‘ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ’ Χρήστης: [Είσοδος]

  ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
  Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: