Αναρτήθηκε από: akamas | Μαΐου 4, 2013

Συνέντευξη Γιώργου Gad Οικονόμου

Ο Γιώργος Gad Οικονόμου απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου με αφορμή τη κυκλοφορία του βιβλίου του Το ελιξίριο της νιότης.

1. Το έργο σας κινείται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, πόσο εύκολο θεωρείται να γραφεί ένα τέτοιο βιβλίο;
Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως ένα έργο επιστημονικής φαντασίας δεν είναι δύσκολο να γραφτεί. Κατά κύριο λόγο το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η δημιουργία του κόσμου στον οποίο το έργο κινείται. Πέραν τούτου, τουλάχιστον στο δικό μου έργο, δυσκολία αποτέλεσε κι η ένταξη των φανταστικών στοιχείων στον πραγματικό κόσμο με ρεαλιστικό τρόπο. Στην ουσία η μεγαλύτερη δυσκολία στην συγγραφή ενός έργου επιστημονικής φαντασίας είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού κόσμου, ο οποίος, είτε είναι εντελώς φανταστικός είτε ενταγμένος στον κόσμο που γνωρίζουμε, πρέπει να φαντάζει πραγματικός στους αναγνώστες. Και φυσικά η μεγαλύτερη επιτυχία ενός έργου επιστημονικής φαντασίας είναι να μπορεί να κάνει τους αναγνώστες να χάνονται στον κόσμο του έργου.

2. Ποιό ρόλο παίζουν τα όνειρα στη ζωή του ήρωα και στη πλοκή του μυθιστορήματος;
Στη ζωή του ήρωα, τα όνειρα που βλέπει καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας, του επιτρέπουν να ανακαλύψει αλήθειες για τη ζωή του που ο ίδιος αγνοεί, και κατά συνέπεια του αλλάζουν συνεχώς την αντίληψη που έχει για την πραγματικότητά και για τη ζωή του, τοποθετώντας τον συχνά σε διλήμματα γύρω απ’τις ενέργείες του. Όσον αφορά την πλοκή του έργου, τα όνειρα επιτρέπουν στον αναγνώστη να μάθει τις λεπτομέρειες για τη ζωή του ήρωα παράλληλα με τον ήρωα. Ο αναγνώστης μέσα απ’τα όνειρα έχει την δυνατότητα να κρίνει τους λόγους πίσω απ’τις ενέργειες του ήρωα, αλλά και να τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του ήρωα, και να επεξεργαστεί τα διλήμματα του ήρωα απ’τη δική του πλευρά. Τα όνειρα επιτρέπουν τόσο την συνεχή εξέλιξη της ιστορίας, με το να αλλάζουν τα δεδομένα της πλοκής, όσο και την συναισθηματική επένδυση του αναγνώστη με τον ήρωα.

3. Στο βιβλίο υπάρχουν παράλληλες πραγματικότητες, ποιός ο ρόλος τους στη πλοκή του μυθιστορήματος;
Οι παράλληλες πραγματικότητες στην ουσία αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της ιστορίας, καθώς παρουσιάζουν δύο διαφορετικούς κόσμους που έρχονται σε σύγκρουση, με τον ήρωα και τους φίλους του ν’αποτελούν τον εκπρόσωπο της μιας εξ’αυτών των πραγματικοτήτων και τους σκύλους της άλλης. Επιπλέον ο ήρωας αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των δύο αυτών πραγματικοτήτων, εξαιτίας των δεσμών που έχει και με τις δύο. Δια ταύτα η ύπαρξη των πραγματικοτήτων αυτών συντελεί στην εξέλιξη του ήρωα μέσα στην ιστορία, καθώς προσπαθεί να μάθει σε ποιά πραγματικότητα θέλει ν’ανήκει, προσπαθώντας παράλληλα ν’ανακαλύψει τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλει να κάνει.

4. Πως επηρρεάζει η παιδική ηλικία του ήρωα στην εξέλιξή του;
Τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας του ήρωα παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, παρόλο που για χρόνια αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες που τα γεγονότα αυτά εξελίχτηκαν. Η αποκάλυψη της πραγματικής φύσης των γεγονότων αυτών παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα του αλλά και των πράξεών του.

5. Σημαντικός είναι ο ρόλος της φιλίας του ήρωα με τον αρχαιολόγο, θα θέλατε να μας πείτα κάτι γαι τη σχέση αυτή;
Η σχέση μεταξύ του ήρωα και του αρχαιολόγου είναι αρκετά δυνατή, καθώς οι δύο γνωρίζονται πολλά χρόνια και έχουν έναν δυνατό δεσμό, παρόλο που μπορεί να περάσει ένα μεγάλο διάστημα όπου δεν έχουν επικοινωνία. Η φιλιά τους είναι κι αυτή που κάνει τον αρχαιολόγο να ακολουθήσει τον ήρωα στην σύγκρουσή του με τα πλάσματα, και που τον ωθεί να θυσιάσει αρκετά πράγματα προκειμένου να τον βοηθήσει. Ο ήρωας είναι ένας αρκετά κλειστός άνθρωπος, αποτέλεσμα των γεγονότων της παιδικής του ηλικίας, κι η φιλία του με τον αρχαιολόγο είναι κι ο μόνος σύνδεσμός του με την πιο ξέγνοιαση ζωή του παρελθόντος του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: