Αναρτήθηκε από: akamas | Μαΐου 29, 2013

Φρέαρ

Ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό κυκλοφορεί από εχθές στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ονομάζεται φρέαρ και σκοπός του είναι να προσεγγίσει τη λογοτεχνία σε περίοδο κρίσης. Αρκετά ενδιαφέροντα θέματα μπορεί να βρει κάποιος στο πρώτο τεύχος, προσωπικά θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη για τις σχέσεις κρίσης και δημοκρατίας, δυο αθησαύριστα ποιήματα του Παπατσώνη και ένα άρθρο του Χαβιέρ Θέρκας με τίτλο πως να απαλαγείτε μια και καλή από τη κριτική της λογοτεχνίας. Από το editorial του πρώτου τεύχους παραθέτω το απόσπασμα

Επανεκκίνηση

Πριν εξήντα ακριβώς χρόνια ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός προειδοποιούσε να πάρουμε μαζί μας νερό διότι «το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία» («Θα σας περιμένω», Κατά Σαδδουκαίων). Η εποχή της ξηρασίας ήρθε κι αν δεν σκάψουμε βαθιά μες στο πηγάδι του εαυτού μας, νερό δεν θα βρεθεί, ούτε αρτεσιανό για να ξεδιψάσουμε ούτε ιαματικό για να γιατρευτούμε. Την ομηρική και βιβλική λέξη «φρέαρ» επιλέξαμε για ν’ αντιταχθούμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην απελπισία του καιρού μας.

Ο προσεκτικός αναγνώστης δεν θα δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι το Φρέαρ είναι αφοσιωμένο σε αξίες και προσανατολισμούς που υπηρετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη Νέα Ευθύνη (τεύχη 1-16, Σεπτέμβριος 2010-Μάρτιος 2013), αφού η συντακτική επιτροπή και οι τακτικοί συνεργάτες μας προέρχονται από εκεί. Από τη μια μεριά η ανάγκη μας να διαφυλάξουμε πάση θυσία την ποιότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, κι από την άλλη η διαπίστωση ότι απαιτείται να εισέλθουμε το ταχύτερο και στην ψηφιακή εποχή μάς ωθούν σ’ αυτό το εγχείρημα. Δεν χρειάζονται πομπώδεις εξαγγελίες και νέες διακηρύξεις αρχών, μας αρκεί ως καλοί ραβδοσκόποι και φρεωρύχοι να φτάνουμε στο βάθος των περιστάσεων και να προσφέρουμε κείμενα άξια λόγου. Σε μια εποχή που τα έντυπα περιοδικά αποσύρονται το ένα μετά το άλλο απ’ την κυκλοφορία, προσδοκούμε το δικό μας ανοιξιάτικο φρέαρ να γίνει δροσερός «λάκκος του άδειν» ή καλύτερα του συν-άδειν ένα τραγούδι ζωής. Δηλαδή ελπίζουμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να συναντηθούμε.

Το Φρέαρ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: