Αναρτήθηκε από: akamas | Σεπτεμβρίου 21, 2013

Συνέντευξη Κωνσταντίνας Ρεμπή

Πριν από λίγες ημέρες διάβασα το βιβλίο της Κωνσταντίνας Ρεμπή η παρακμή των υπογείων. Η συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου και την ευχαριστώ πολύ.

1. Το μυθιστόρημά σας κινείται στην Αθήνα του 60 και του 70. Πως επιλέξατε την Αθήνα της συγκεκριμένης εποχής;

Η επιλογή της συγκεκριμένης εποχής δεν έγινε συνειδητά από την αρχή, με την έννοια ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος. Προέκυψε στην πορεία, δηλαδή μέσα από την διαδικασία της γραφής της ιστορίας, διαμορφώθηκε το πλαίσιο της εποχής αυτής. Υπάρχει επίσης και ο παράγοντας μνήμη, καθώς την εποχή αυτή την έζησα σαν παιδί στην Αθήνα μέσα από εικόνες, ασύνδετες πολλές φορές. Επίσης χρειάζεται ένα ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο για να στηθεί ο ιστός της ιστορίας. Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στην επιλογή αυτή.
2. Ήταν η εποχή της αντιπαροχής και της ανοικοδόμησης της πρωτεύουσας. Τι ακριβώς σήμαινε αυτό για τους κατοίκους της;

Την εποχή εκείνη το μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας είχε οικοδομήματα προπολεμικά, νεοκλασικά κτίσματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις νέες συνθήκες διαβίωσης και για να συντηρηθούν χρειαζόντουσαν πολλά χρήματα, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν είχαν. Η αντιπαροχή ήταν γι αυτούς η λύση στο αδιέξοδο, η χρυσή ευκαιρία της ζωής τους. Από την άλλη πλευρά, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ερχόντουσαν στην πρωτεύουσα για μια νέα αρχή, έπρεπε να βρουν κάπου να μείνουν. Τα παλιά σπίτια δεν επαρκούσαν. Έτσι γεννήθηκε η νέα μορφή κατοικίας, η πολυκατοικία με τα πολλά διαμερίσματα, υπόγεια και ρετιρέ, μικρά και μεγάλα, που μπορούσε να στεγάσει όλες τις κοινωνικές τάξεις.
3. Μέσα στο βιβλίο περιγράφεται τον μικρόκοσμο μιας πολυκατοικίας. Πωςτοποθετείτε τους ήρωες σας μέσα στον μικρόκοσμο αυτό;

Ο μικρόκοσμος της πολυκατοικίας είναι κάτι σαν κρυστάλλινη σφαίρα που μου έδωσε την δυνατότητα να περιγράψω την εποχή, την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει το κάθε πρόσωπο της ιστορίας, αλλά να προχωρήσω και σε άλλα επίπεδα ανάλυσης της προσωπικότητας του κάθε ήρωα και να βγάλω προς τα έξω τη σκοτεινή πλευρά τους που παίζει δραματικό ρόλο στις μεταξύ τους σχέσεις.
4. Πως κρίνετε το γενικότερο πλαίσιο της χώρας εκείνη την περίοδο και τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει σε σχέση με τηνεποχή μας;

Σίγουρα η εποχή της δεκαετίας του 60 δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη σημερινή. Οι ιστορικές εμπειρίες και τα κοινωνικά βιώματα είναι διαφορετικά. Τότε ήταν η αγροτική φτωχή χώρα, που είχε πρόσφατα βιώσει την κατοχή και τον εμφύλιο. Το πολιτισμικό και το μορφωτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα ήταν κλειστό και περιορισμένο. Σήμερα η κοινωνία δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες με την ταχύτατη επικοινωνία, μεταφορική και ηλεκτρονική, αλλά και την εύκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Σκεφτείτε ότι τότε η αλληλογραφία ήθελε μέρες για να ολοκληρωθεί, ενώ σήμερα αρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Όμως δυστυχώς φαινόμενα όπως η φτώχεια και το παρακράτος εμφανίζονται και πάλι, για να μας θυμίζουν ότι είναι η κατάρα κάθε εποχής και κάθε χώρας. Μόλις η κοινωνία χαλαρώσει και φερθεί επιπόλαια για κάποια χρόνια, η κατάρα αυτή απλώνεται παντού. Και θέλει τεράστια προσπάθεια για να φύγει. Πολύ κόπο και πόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: