Αναρτήθηκε από: akamas | Νοέμβριος 8, 2013

Συνέντευξη Μαρίνας Ακτύπη Καρακάση

Πριν λίγες ημέρες διάβασα το βιβλίο της Μαρίνας Ακτύπη Καρακάση με τίτλο Ημέρες 63. Η συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου.

1. Στο μυθιστόρημα σας υπάρχουν έντονα το αστυνομικό και το ερωτικό στοιχείο. Ποιό από τα δυο θεωρείτε ότι υπερτερεί;
Σε ότι αφορά την πρώτη σας ερώτηση , είναι εύκολο να καταλάβει ο αναγνώστης ότι δεν θα μπορούσαν να μην συνυπάρχουν έντονα και τα δύο αυτά στοιχεία , καθώς το ενδιαφέρον του λοχαγού Μπαρ για την εξιχνίαση της υπόθεσης που αφορά την Σάρα Φίλιπς , θα ήταν περισσότερο μετριοπαθές εάν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν. Επίσης η Σάρα δεν θα μπορούσε να τιθασεύσει τον χαρακτήρα της και να ωριμάσει , μόνον μέσα από την υπόθεση της κατάχρησης της εταιρείας , εάν δεν υπήρχε η σχέση που αναπτύχθηκε με τον λοχαγό.
Τα δύο στοιχεία , το ερωτικό και το αστυνομικό , έπρεπε να ισορροπούν σε βαρύτητα , καθώς από το ένα εξαρτώνταν το άλλο , τόσο για την εξέλιξη της συναισθηματικής ωρίμανσης των ηρώων , όσο και για το ξετύλιγμα του αστυνομικού μέρους της ιστορίας. Επομένως η απάντησή μου είναι πως θεωρώ ότι δεν υπερτερεί κανένα από τα δύο. Το βιβλίο γράφτηκε έτσι , ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων.
2. Ο χώρος που λαμβάνει χώρα η ιστορία σας είναι η Αμερική. Ποιός είναι ο λόγος που τοποθετείτε εκεί την ιστορία σας;
Στην δεύτερη ερώτησή σας θα απαντήσω ότι η ιστορία αφορά μια πραγματική υπόθεση , που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Φυσικά δεν αφορούσε αεροπορική εταιρεία και τα γεγονότα ανάμεσα στο πραγματικό ζευγάρι δεν εξελίχθηκαν τόσο ρόδινα , όσο για την Σάρα και τον Τζος. Ωστόσο , όταν άρχισα να την πλάθω σε εικόνες στο μυαλό μου , πριν ακόμα γραφτεί οποιαδήποτε λέξη και μην γνωρίζοντας τίποτα περί των σωμάτων ασφαλείας , άρχισα να ψάχνω ότι θα με βοηθούσε να μπω στο κλίμα των συνθηκών εργασίας της αστυνομίας. Αρχικά απευθύνθηκα στην Αστυνομική διεύθυνση Αθηνών. Ήρθα σε επαφή , μέσω του διαδικτύου φυσικά , με κάποια άτομα. Δεν ήταν εύκολο να μάθω όσα με ενδιέφεραν. Έχω έμφυτη περιέργεια για κάθε τι νέο και ποτέ δεν μου αρκεί το λίγο. Ήθελα να μάθω όσο γίνεται περισσότερα. Κατόπιν απευθύνθηκα στην Αμερικάνικη swat. Την αντίστοιχη αντιτρομοκρατική της ΓΑΔΑ. Με έκπληξη έλαβα αρκετά e-mail τους , που αφορούσαν υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί στην Αμερική και που τα στοιχεία τους είχαν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα. Κάθε αστυνομικό επιχειρησιακό γεγονός που αναφέρεται στο βιβλίο , είναι και ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Αμερική. Έτσι λοιπόν , αυτή η ιστορία τοποθετήθηκε στην Αμερική. Με την βοήθεια του Google eye , φρόντισα οι τοποθεσίες , οι αποστάσεις ακόμα και τα κτήρια να είναι υπαρκτά και με πραγματική απόδοση. Η ιστορία που δουλεύω τώρα διαδραματίζεται στην Ελλάδα , αφενός γιατί συνέβη στην Ελλάδα και ο πρωταγωνιστής αστυνομικός με τα πέντε διαφορετικά πρόσωπα βρίσκεται ήδη στην φυλακή και αφετέρου , γιατί αυτή την φορά έχω αρκετή βοήθεια από τις Ελληνικές Αστυνομικές Υπηρεσίες για διάφορες λεπτομέρειες που χρειάζομαι και αφορούν κυρίως το ηλεκτρονικό έγκλημα.
3. Επί κεφαλής της αεροπορικής εταιρίας είναι η Σάρα Φίλιπς, μια αρκετά νεαρή κοπέλα. Πως θα μπορούσε μια τόσο νεαρή κοπέλα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη θέση;
Στη τρίτη ερώτησή σας θα απαντήσω πως ναι. Δεδομένης της κατάστασης , ασχέτως από το νεαρό της ηλικίας της η Σάρα , θα μπορούσε να φέρει σε πέρας τις δυσκολίες. Υπάρχει ένας πατέρας που ενώ βρίσκεται σε κατάθλιψη λόγω του θανάτου της συζύγου του , δεν είναι απών. Ουσιαστικά είναι παρών και επιθυμεί να αποχωρήσει όταν η κόρη του θα είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία. Της έχει δώσει αρκετές αρμοδιότητες , όμως όπως θα διαπιστώσατε , είναι όλες ελεγχόμενες. Από την άλλη μεριά , υπάρχει μια νεαρή κοπέλα που εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται να ωριμάσει. Έχει χάσει την μητέρα της σε μια ηλικία που την χρειάζεται περισσότερο ένα κορίτσι και αυτό την κάνει να αναλάβει ρόλους που ίσως ανελάμβανε πολύ αργότερα , εάν υπήρχε η μητέρα. Ο πατέρας , της έχει αγοράσει σπίτι μακριά από την πατρική οικία και ουσιαστικά την ωθεί να αναλάβει την ζωή της , ενώ εκείνος είναι παρών εξ αποστάσεως σε οτιδήποτε θα τον χρειαστεί η κόρη του , όμως η απόσταση που τηρεί είναι τέτοια που μπορεί να ελέγχει την κατάσταση. Η Σάρα κατ’ ουσίαν αναλαμβάνει καθ’ολοκληρία τα ηνία της εταιρείας όταν ο πατέρας της αναγκάζεται να νοσηλευτεί. Στο σημείο αυτό , το κορίτσι θεωρεί προσωπική υπόθεση το να φέρει σε πέρας την όποια δυσκολία παρουσιαστεί. Όμως και εκεί , υπάρχει η βοήθεια του Τζος , που είναι πολύτιμη τόσο για την συναισθηματική της ισορροπία , όσο και για την διαχείριση της κατάστασης που υπάρχει στην εταιρεία. Επομένως , ναι. Θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα , κάτω από αυτές τις συνθήκες και βεβαίως με τις προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ιστορία.

4. Θα μπορούσατε να μας σκιαγραφήσετε τη προσωπικότητα του λοχαγού Τζος Μπαρ;
Σ’ ότι αφορά την τέταρτη ερώτησή σας , η προσωπικότητα του λοχαγού έχει κατά κύριο λόγο στοιχεία από τον πραγματικό ήρωα. Κατά ένα δευτερεύοντα λόγο , έχει στοιχεία από την εικόνα που διαμόρφωσα προσωπικά , διαβάζοντας λεπτομέρειες των αστυνομικών επιχειρήσεων , βλέποντας την εκπαίδευση των μονάδων αυτών , όπως μου στάλθηκε στο youtube , καθώς και την συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αυτής , αλλά και σε στιγμές χαλάρωσης. Τέλος , ολοκληρώθηκε σαν χαρακτήρας στο μυαλό μου , ακούγοντας τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους οι άντρες αυτοί. Ήταν εντυπωσιακός ο σεβασμός που έδειχνε ο ένας στον άλλον , ασχέτως της ιεραρχίας. Έτσι γεννήθηκε ο Τζος. Ένας ευγενής νεαρός , με ήθος , αξίες , υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Με σεβασμό σε όποιον αξίζει τον σεβασμό του. Ένας επαγγελματίας αστυνομικός , σκληρός όπου χρειάζεται και αποφασιστικός όταν πρέπει. Τρυφερός με την Σάρα , που του ξύπνησε αυτό το συναίσθημα. Συναίσθημα που ήταν τόσο ισχυρό , ώστε να μην εμμείνει στην απόφαση που αρχικά πήρε να τερματίσουν οριστικά την σχέση τους. Ο Τζος λοιπόν , είναι ένας ανθρώπινος ήρωας με καλό χαρακτήρα , αλλά και με πάθη που δεν μπορεί να τιθασεύσει όταν πληγώνεται. Τον βλέπουμε να έχει βίαιες και αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του χωρισμού του με την Σάρα. Το κλειδί λοιπόν της συναισθηματικής του ισορροπίας αποδείχθηκε η κοπέλα.
5. Μέσα στο μυθιστόρημά σας υπάρχει έντονο το στοιχείο της φιλίας ανάμεσα στους δυο αστυνομικούς. Ποιός είναι ο ρόλος που παίζει η φιλία στη ζωή των δυο αντρών;

Στην τελευταία σας ερώτηση , θα απαντήσω πως ο πραγματικός ήρωας δεν είχε αυτόν τον φίλο που περιγράφεται στην ιστορία. Ο φίλος , αυτός ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του Ρομπ και αυτή η ιδιότυπη αδερφική φιλία των δύο ανδρών , είναι εμπνευσμένη από μία υπαρκτή φιλία του συζύγου μου. Μία ανιδιοτελής φιλική αγάπη και ένα εξαιρετικό ψυχικό δέσιμο δύο ανδρών , που το βιώνω τα τελευταία 20 χρόνια. Μια τέτοια σχέση προσφέρει αυτή την υπέροχη αίσθηση. Να γνωρίζεις πως θα υπάρχει κάποιος δίπλα σου στα καλά και στα άσχημα της ζωής σου. Κυρίως στα άσχημα. Κάποιος που εμπιστεύεσαι απόλυτα , ίσως περισσότερο από όσο εμπιστεύεσαι κάποιες φορές τον ίδιο τον εαυτό σου. Η σχέση μεταξύ του Τζος και του Ρομπ , όπως περιγράφεται στην ιστορία , μεταφέρει συναισθήματα που έχω βιώσει προσωπικά στην σχέση φιλίας του συζύγου μου. Ο ρόλος της φιλίας αυτής είναι πολύ σημαντικός και συμπληρωματικός της συναισθηματικής ισορροπίας κάθε ανθρώπου. Άλλωστε ο άνθρωπος από την φύση του είναι πολυδιάστατο ον. Είναι παππούς (γιαγιά) , πατέρας (μητέρα) , γιος (κόρη) , αδερφός (αδερφή) , εραστής (ερωμένη) , αγαπημένος/η , σύζυγος και φυσικά φίλος/η. Κάθε διάσταση , είναι και ένας ρόλος ζωής. Κάθε ρόλος συμπληρώνει όλους τους υπόλοιπους για να αισθάνεται ο άνθρωπος ένα ολοκληρωμένο ον. Αυτό προσπάθησα να δείξω μέσα από την φιλία των δύο αντρών. Ο Ρομπ είναι αυτός που θα στηρίξει τον Τζος όταν περνάει το αυτοκαταστροφικό διάστημα του χωρισμού του με την Σάρα. Αυτός προσπαθεί να μικρύνει την μοναξιά της ψυχής του. Αυτός τον προσέχει στην υπηρεσία , όχι γιατί πρέπει , αλλά γιατί χρειάζεται τον φίλο του καλά πλάι του. Γιατί και ο Τζος , είναι συναισθηματικό στήριγμα για τον Ρομπ. Βλέπουμε δηλαδή μια σχέση αμφίδρομη. Ο καθένας από τους δύο άνδρες δίνει και λαμβάνει. Δίνει κομμάτι της ψυχής του στον φίλο του , όχι γιατί του ζητήθηκε και λαμβάνει το ανάλογο κομμάτι , χωρίς να το ζητήσει. Μια σχέση μοιράσματος , εμπιστοσύνης , αγάπης και ασφάλειας. Μια σχέση πραγματική. Σχέση ζωής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: