Αναρτήθηκε από: akamas | Μαρτίου 24, 2014

Συνέντευξη Βάσως Παπαδοπούλου

Η συγγραφέας Βάσω Παπαδοπούλου, το βιβλίο της Αλμυρά ευλογημένα βλέματα κυκλοφορεί από τον άνεμο εκδοτική, μιλάει για το βιβλίο της.

1. Τοποθετείς τη δράση του βιβλίου σε ένα νησί, με επίκεντρο ένα μοναστήρι. Ποιος ο λόγος που το έκανες αυτό;

Ήθελα να καταγράψω τον τρόπο ζωής μας στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Τότε που πιστεύαμε πως άρχιζε μία νέα ανθόσπαρτη εποχή, όπου τα όνειρα και οι ελπίδες θα έπαιρναν σάρκα και οστά με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους. Ήταν μία εποχή που σήμερα φαντάζει λίγο ονειρική, μία περίοδος που τα κινητά και το internet δεν μας είχαν κατακτήσει. Προτίμησα λοιπόν, ένα μικρό νησί που πέρα από όλα τα προηγούμενα, είναι ένας χώρος περιορισμένος, όπου όλοι – λίγο ως πολύ – γνωρίζονται μεταξύ τους, οι ιδιότητες και οι ιδιαιτερότητες είναι ευδιάκριτες. Το μοναστήρι δε, είναι μία ακόμα μικρότερη κοινότητα με πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Οι μοναχές και οι μοναχοί έχουν μία ξεχωριστή θέση στην κοινωνία και βέβαια μία διαφορετική αντιμετώπιση από τους κατοίκους.

2. Πως θα σκιαγραφούσες τον χαρακτήρα της Ιωάννας;

Η Ιωάννα είναι μία κοπέλα που από πολύ μικρή έμαθε να ζει μόνη της, έξω δηλαδή από τον στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχει ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Ο στόχος της είναι ένας και μοναδικός, η επιτυχία στην τέχνη της, να γίνει κάποτε σημείο αναφοράς ως ‘μεγάλη χορεύτρια’. Η προσήλωση αυτή, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της. Για να το πετύχει αυτό, υπέβαλε τον εαυτό της σε μεγάλες θυσίες. Παραιτήθηκε από μία φυσιολογική παιδική και εφηβική ηλικία. Οι δοκιμασίες αυτές απαιτούσαν μία κάποια εκτόνωση. Σε μία τέτοια στιγμή ήρθε η μεγάλη παρεκτροπή, που την ώθησε σε μία πλήρη απομάκρυνση ώστε να επιτύχει τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της. Επέλεξε το μοναστήρι, έναν χώρο πειθαρχίας, λατρείας, απομόνωσης, όπου αυστηροί κανόνες ορίζουν την καθημερινότητα, ώστε απερίσπαστη να χαράξει την συνέχεια ή όχι της πορείας της. Η Ιωάννα έμαθε να ζει με απόλυτη πειθαρχία άρα μόνο σε ένα χώρο με κανονισμούς και δεσμεύσεις μπορεί να λειτουργήσει. Είναι φιλοξενούμενη στο μοναστήρι, πράγμα που σημαίνει πως είναι ενταγμένη στον τρόπο ζωής των μοναχών και οφείλει να εκτελεί καθήκοντα και διακονίες. Δέχεται νέα, άγνωστα ερεθίσματα, ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί το παρελθόν, να εντοπίσει τα λάθη ώστε με νέες βάσεις να προχωρήσει την ζωή της.

3. Ο Φάνης φαίνεται να επιδιώκει να απομακρυνθεί από τον οικογενειακό κλοιό, ποιος ο λόγος που το κάνεις αυτό;

Ο Φάνης είναι το καλό παιδί, που μεγάλωσε σε μία μέση οικογένεια με διακριτούς ρόλους. Ο πατέρας παρέχει την οικονομική στήριξη, έχει παραχωρήσει την διαχείριση της καθημερινότητας στη σύζυγό του, χωρίς όμως ο ίδιος να πάψει να επεμβαίνει ή να καθορίζει τις αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών. Η μητέρα είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά της, κτητική σε ότι αφορά τον γιό της περισσότερο ανεκτική στην κόρη της. Ο Φάνης, δείχνει περισσότερο εξαρτημένος από την μάνα του. Τελειώνει τις σπουδές του, ουσιαστικά δίχως να έχει ζήσει τις ‘χαρές’ της φοιτητικής ζωής, δίχως πολλές παρέες ή έρωτες. Είναι πια τριάντα ετών και έχει την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί. Η άσκηση του αγροτικού του είναι μία μοναδική ευκαιρία για να υλοποιήσει αυτή την επιθυμία. Ο τρόπος που θα δράσει σε αυτή τη νέα φάση της ζωής του είναι αυτό που απασχολεί τον μύθο.

4. Σημαντικό ρόλο στη πλοκή της ιστορίας παίζει η μοναχή Θέκλα. Πως θα σκιαγραφούσες το χαρακτήρα της και το ρόλο της στη πλοκή;

Η Θέκλα είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της ανιδιοτέλειας. Είναι ο φωτισμένος εκείνος άνθρωπος, που θα ευχότανε ο κάθε ένας από εμάς να συναντήσει κάποτε στη ζωή του. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν σε διάφορους χώρους, είναι ελάχιστοι, αλλά πραγματικά φωτίζουν με τον τρόπο της σκέψης τους. Η Θέκλα ουσιαστικά, δεν επεμβαίνει στην εξέλιξη της ιστορίας, απλά παραβρίσκεται, ακούει, παρακολουθεί και συμβουλεύει. Δε στερεί την ελεύθερη βούληση από κανένα, το μόνο που κάνει είναι να δείχνει τους διαφορετικούς δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα αυτόν, αλλά δε θα το κάνω, επειδή είναι το κλειδί στην εξέλιξη της αφήγησης και νομίζω πως ο κάθε αναγνώστης θα την ερμηνεύσει με διαφορετικό τρόπο.

5. Ποιές οι διαφορές και οι ομοιότητες ανάμεσα στην Ιωάννα και στον Φάνη;

Ο Φάνης και η Ιωάννα, έχουν μεγαλώσει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Εκείνος μέσα σε μία μεσοαστική οικογένεια – αγκαλιά, στην Αθήνα, στο Περιστέρι. Εκείνη γεννημένη στη Βηρυτό, σε μεγαλοαστική μεν οικογένεια, δεμένη δε και αγαπημένη, βρέθηκε μόνη στο Λονδίνο να κυνηγάει το όνειρο της. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ενώ φαινομενικά έχουν τεράστιες διαφορές στην πραγματικότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η διαφορά τους είναι οι στόχοι και τα όνειρα που τρέφει ο κάθε ένας ξεχωριστά για το μέλλον του και πόσο ισχυρή είναι η θέληση να τα κατακτήσουν.

6. Ποια είναι η σχέση του Φάνη με την αδερφή του;

Τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν με τις ίδιες προσλαμβάνουσες αλλά με διαφορετική ‘εποπτεία’. Ο Φάνης υπό την σκέπη της μητέρας του και η Βίβιαν υπό την επίβλεψη τη πατέρα της. Ως χαρακτήρες είναι , μαλακός και πειθήνιος ο ένας, ανεξάρτητη και αντιρρησίας η άλλη, όμως αγαπιούνται, κατανοούν άμεσα ο ένας τα προβλήματα του άλλου και αλληλοϋποστηρίζονται. Παρόλα αυτά είναι δύο εντελώς αντίθετοι και ξεχωριστοί άνθρωποι.

7. Πως αποφάσισες να γράψεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Πραγματικά είναι δύσκολη η περίοδος, αλλά υπήρχαν και υπάρχουν πολλά κείμενα στα συρτάρια μου που επιδιώκουν να βγουν στην επιφάνεια. Η περίοδος όντως, δεν είναι η καλύτερη, επέλεξα όμως να μιλήσω για ευχάριστα πράγματα, έτσι σαν παραμύθι, για να ονειρευτούμε όμορφα πράγματα.

8. Γιατί επέλεξες τον «Άνεμο εκδοτική»;

Επέλεξα τον «Άνεμο» επειδή είναι νέοι στον εκδοτικό χώρο, κάνουν μία πολύ σοβαρή και επίπονη προσπάθεια, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπως είπες και εσύ. Είναι μία προσπάθεια που γεννάει ελπίδα. Γιατί λοιπόν να μην συμμετέχω σε αυτό το όνειρο;

9. Ετοιμάζεις κάτι ακόμα;

Όπως ήδη σου έχω πει, υπάρχουν ακόμα κείμενα στα συρτάρια μου. Ετοιμάζω κάτι καινούργιο και διαφορετικό, για το οποίο θα μου επιτρέψεις να μιλήσουμε σε λίγο καιρό.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τον χώρο που μου διέθεσες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: