Αναρτήθηκε από: akamas | Μαρτίου 27, 2014

Συνέντευξη V. Giannisis

Πριν λίγες ημέρες διάβασα το βιβλίο το μίσος του V. Giannisis, ο συγγραφέας απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου και τον ευχαριστώ πολύ.

. Το πρώτο σας μυθιστόρημα είναι ένα noir. Πόσο σας έχει επηρρεάσει η παράδοση που φαίνεται να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στη Σκανδιναβία;

Σαφώς και είναι η μεγαλύτερη επιρροή. Το σκανδιναβικό noir είναι ένα ιδιαίτερο υπό-είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, ίσως το… hot stuff του είδους από εποχής Stieg Larsson και μετά. Αγαπώ τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία και με το Μίσος ήθελα να παίξω με τους όρους του παιχνιδιού που έχει δημιουργήσει, ωστόσο με κάποια προσοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τυποποίηση στο noir και δεν ήθελα να δημιουργήσω ένα τυποποιημένο βιβλίο.

2. Βάζετε ως έναν από τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου σας έναν Έλληνα μετανάστη, ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλή θέση μέσα στη σουηδική αστυνομία. Τι θέλετε να δηλώσετε με αυτή τη κίνηση;

Ο αναγνώστης μπορεί να δει τον Άντερς από πολλές σκοπιές. Ως το παιδί των μεταναστών που έφτασε στη θέση του επιθεωρητή της σουηδικής Αστυνομίας. Ως έναν άνθρωπο μεταξύ δυο κόσμων. Ως το αποτέλεσμα μιας πολιτικής δημιουργίας μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Για κάθε έναν ο Άντερς αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό.

3. Στο βιβλίο υπάρχει αρκετά έντονα το θέμα του ρατσισμού, ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία σχετικά με τις μειονότητες;

Η Σουηδία είναι μια αρκετά ανεκτική και φιλόξενη χώρα. Δέχεται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, τους προσφέρει ίδια δικαιώματα με τους Σουηδούς, προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε όσους τη χρειάζονται (η πλειοψηφία των μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας είναι αναλφάβητοι ή έχει το μίνιμουμ της εκπαίδευσης) και φροντίζει ώστε τα παιδιά των μεταναστών να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας, ώστε να μη χάσουν επαφή με την παράδοσή τους και πολλά άλλα. Βέβαια, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ή καλύτερα να γίνονται πράγματα που βοηθούν τους μετανάστες να ενσωματωθούν καλύτερα στη σουηδική κοινωνία και όχι απλά πρόχειρα μερεμέτια με μόνο σκοπό το σπρώξιμο στην αγορά εργασίας.

4. Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε χώρες με οικονομικά προβλήματα. Τι οδηγεί κοινωνίες όπως η Σουηδική να παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα;

Θα έλεγα πως δεν είναι τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούν την έξαρση του ρατσισμού, αλλά η μετανάστευση. Η σουηδική κυβέρνηση του Reinfeldt έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή πολιτική μετανάστευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιδρούν. Ένας παλιός μαθητής μου έλεγε πως δεν είναι η μετανάστευση καθαυτή που τον ενοχλεί, αλλά το γεγονός ότι γίνεται κατά κύματα, χωρίς να δίνει χρόνο στους μετανάστες να αφομοιώνονται. Όπως και να ‘χει, δε νομίζω ότι υπάρχει μια και μόνο απάντηση σε ένα σύνθετο θέμα.

5. Ποιά ήταν τα ερεθίσματά σας για να γράψετε ένα αστυνομικό μυθστόρημα και ποιές μεθόδους έρευνας ακολουθήσατε;

Βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και η πόλη του Έρεμπρο ήταν τα κυριότερα ερεθίσματα. Όσο για την έρευνα, να ‘ναι καλά το ίντερνετ και οι εξυπηρετικότατοι υπάλληλοι της δημοτικής βιβλιοθήκης του Έρεμπρο που μου πρότειναν ορισμένα ιδιαιτέρως διαφωτιστικά βιβλία που έκαναν το έργο μου ευκολότερο.

6. Ποιοί συγγραφείς θεωρείται ότι σας έχουν επηρρεάσει στο έργο σας;

Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, οπότε θα αρκεστώ στην τριάδα Nesbø, Christie, Mankell, Dahl​

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: