Αναρτήθηκε από: akamas | 9 Αυγούστου, 2016

Ρένα Μόλχο Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων Εκδόσεις Πατάκης

Μια ενδιαφέρουσα σειρά μελετών οι οποίες σχετίζονται με την ιστορία και τη μνήμη του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων μας προσφέρει στο βιβλίο της αυτό η ιστορικός. Μελέτες οι οποίες δείχνουν την άγνοια που επικρατεί στη χώρα μας για ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας. Ελάχιστοι ήταν οι Ενραίοι που σώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών εκείνη τη περίοδο και η στάση που κράτησε ο ελληνικός πληθυσμός χαρακτηριζόταν σε μεγάλο βαθμό είτε από αδιαφορία είτε σε συνεργασία με τον κατακτητή. Μάλιστα είχε εκδοθεί και ειδικός νόμος ο οποίος έδινε το 10% των περιουσιών των Εβραίων που συλλαμβάνονταν στους καταδότες τους. Ακόμη και μετά την επιστροφή των διασωθέντων Εβραίων στην Ελλάδα πολλά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν καθώς υπήρξαν δυσκολίες με την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους τους.Και βέβαια, εκείνο το οποίο έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία από αυτό το σημαντικό κεφάλαιο είναι μια ωραιοποίηση της στάσης που κράτησε ο κόσμος απέναντι στη τραγωδία αυτή και μια γενικότερη τάση ρομαντισμού, η οποία δεν έχει και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.


Responses

  1. Σίγουρα υπήρξαν πάμπολλα περιστατικά κατάδοσης από τους Έλληνες, καθώς επίσης πολλά περιστατικά διάσωσης Ελλήνων Εβραίων. Οι καταδότες πάντα σοκάρουν. Τίποτα τότε δεν ήταν εξιδανικευμένο. Η ωραιοποίηση και η διαγραφή, είναι παλιές τεχνικές κοινωνικής απεμπλοκής από την βαρβαρότητα με την οποία εκφράζεται η συντηρητικότητα που διαθέτει .


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: