Ένα από τα βαθύτερα και πιο πολυεπίπεδα μυθιστορήματά του μας προσφέρει στο νέο του βιβλίο ο Άμος Οζ. Κεντρικός του ήρωας είναι ο Σμούελ Ας, ένας φοιτητής που αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του εξ αιτίας οικονομικών δυσχερειών και να βρει δουλειά και καταφύγιο σε ένα σπίτι με κάπως παράξενους ενοίκους. Έχει ως υποχρέωση να κρατά συντροφιά στον Γκέρομ Βαλντ, ένα αρκετά μορφωμένο και εκκεντρικό άνθρωπο, ενώ στο ίδιο σπίτι μένει και η νύφη του, η Ατάλια Αμπρβανέλ, μια γυναίκα μεγαλύτερη του στην ηλικία. Ο χρόνος στον οποίο λαμβάνει χώρα η αφήγηση είναι το 1959, λίγα μόλις χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στο πρώτο επίπεδο έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη προσπάθεια του ήρωά μας να γράψει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την οπτική μέσα από την οποία βλέπουν οι Εβραίοι τον Ιησού και τον Ιούδα. Από εκεί και πέρα, ιδίως μετά την εγκατάστασή του στο σπίτι μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι πρώτοι έποικοι για να δώσουν υπόσταση στο κράτος του Ισραήλ, τις διαφωνίες και τις τριβές που υπήρχαν και τη πορεία του κράτους τα πρώτα δέκα χρόνια της ύπαρξής του. Έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να δούμε τον απεγνωσμένο έρωτα ενός νεαρού άνδρα για μια μεγαλύτερή του γυναίκα. Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα μπορούμε να κατανοήσουμε δυο βασικά πράγματα, τη ψυχή και τη σύνθεση του κράτους του Ισραήλ και τη σχέση ανάμεσα στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό μέσα από την οπτική του συγγραφέα.
Αναρτήθηκε από: akamas | 17 Δεκεμβρίου, 2016
Άμος Οζ Ιούδας Εκδόσεις Καστανιώτη
Αναρτήθηκε στις ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Παραποιήσεις της ιστορικής αλήθειας: 1) (σελ. 266)Τον Απρίλιο του ’48… χιλιάδες Άραβες της Χάιφας επιβιβάστηκαν σε ένα στόλο από βάρκες και διέφυγαν μαζικά στο Λίβανο…οι Εβραίοι αρχηγοί μοίραζαν προκηρύξεις παρακαλώντας τους να μείνουν ….Ντιρ Γιασσίν.
2) (σελ. 163) Το Συμβούλιο (!!!) των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε με πλειοψηφία 2/3 την ίδρυση ενός ελεύθερου εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.
3) (σελ. 217) Δεν νομίζεις ότι το 1948 πολεμήσαμε επειδή δεν είχαμε άλλη επιλογή; … ότι ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο;
4) (σελ. 230) … αυτός στρατεύτηκε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (…ανεξαρτησία από ποιους, αφού οι Άγγλοι είχαν φύγει ένα χρόνο πριν;)
By: nikoscommentator on 5 Φεβρουαρίου, 2017
at 6:40 μμ