Αναρτήθηκε από: akamas | 14 Απριλίου, 2017

Βασίλης Κρεμμυδάς Η ελληνική επανάσταση του 1821 Εκδόσεις Gutenberg

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 // ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΕΙΣ, ΕΜια σημαντική μελέτη σχετικά με την επανάσταση του 1821 μας προσφέρει στη μελέτη του αυτή ο Βασίλης Κρεμμυδάς. Ξεκινά ουσιαστικά από την επανάσταση του 1770, όταν άρχισε να δημιουργείται η ελληνική αστική τάξη, μια αστική τάξη η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στη Τουρκία. Η εμφάνιση αυτής της αστικής τάξης σε συνδυασμό με τα διδάγματα του Διαφωτισμού που επικρατούσαν εκείνη την εποχή σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις σημαντικές πολιτικές αλλαγές οδήγησαν στην επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια ο συγγραφέας μας δίνει το γενικό περίγραμμα των επαναστατικών χρόνων, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στους εμφυλίους πολέμους και φτάνει ως την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια και τον τρόπο με τον οποίο αυτός ήθελε να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία φωτίζει άγνωστες πτυχές της ελληνικής επανάστασης.


Σχόλια

 1. Επανάσταση σημαίνει μιά λαϊκή έξέγερση μέσα σ’ ένα ήδη διαμορφωμένο κράτος πού αποσκοπεί στήν άλλαγή τού καθεστώτος αύτού τού κράτους , όπως π.χ. στήν Ρωσία , στήν Κίνα , στήν Κούβα κλπ .
  Πώς λοιπόν ό κ. καθηγητής χαρακτηρίζει τήν εξέγερση τού 21 πού έγινε γιά σχηματσθή ένα νέο κράτος επανάσταση?

 2. Από που προκύπτει αυτός ο περιορισμός στην έννοια της επανάστασης; Η επανάσταση που περιγράφεις είναι μια ταξική επανάσταση,επανάσταση επίσης χαρακτηρίζουμε τον ξεσηκωμο ενός λαού για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Να σου θυμίσω, επίσης, την τεχνολογική ή τη βιομηχανική επανάσταση.

 3. «Με τον όρο Επανάσταση χαρακτηρίζεται η ενέργεια του «επανίστασθαι» δηλαδή της γενικευμένης εξέγερσης που μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους είτε θρησκευτικούς, είτε πολιτικούς, ή ακόμα ο συνδυασμός και των δύο, (π.χ. ιρανική επανάσταση) με απώτερο σκοπό είτε την επιβολή ενάντια του κράτους, είτε την ανατροπή του καθεστώτος.»
  Αντιγραφή από ερμηνευτικό λεξικό . Γιά ανατροπή του καθεστώτος γράφει καί όχι γιά εξέγερση πρός δημιουργία νέου κράτους .

 4. επανάσταση η [epanástasi] Ο33 : 1.το σύνολο των ιστορικών γεγονότων που συμβαίνουν σε μία οργανωμένη κοινωνία, κυρίως κράτος, όταν ένα τμήμα της, μικρό ή μεγάλο, εξεγείρεται με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών (πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών κτλ.): Εθνικοαπελευθερωτική ~. H ελληνική ~ του 1821. Πολιτική ~. Φιλελεύθερη / δημοκρατική ~. Kήρυξη / καταστολή μιας επανάστασης. Kοινωνική ~. Aγροτική / αστική / εργατική / προλεταριακή / σοσιαλιστική ~. H μεγάλη γαλλική ~ του 1789. H οκτωβριανή ~ του 1917 ή η ~ των μπολσεβίκων. H ~ δημιουργεί δίκαιο. (έκφρ.) υψώνω* το λάβαρο της επανάστασης. 2α. σύνολο από ριζοσπαστικές απόψεις ή ριζικές αλλαγές (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κτλ.): Ειρηνική ~. Διαρκής / πολιτιστική ~. β. αντί για πραξικόπημα, κίνημα, στάση. γ. οι δυνάμεις (πολιτικές, στρατιωτικές κτλ.), που υποστηρίζουν ορισμένη επανάσταση, καθώς και η εξουσία που προήλθε από αυτήν: ~ και αντίδραση. Nίκη / ήττα της επανάστασης. H ~ θα νικήσει. 3. (μτφ.) α. πολύ μεγάλη, αξιόλογη καινοτομία, συνήθ. βελτίωση, σε ορισμένο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας: ~ στην επιστήμη. H ανακάλυψη των μικροβίων ήταν ~ για την ιατρική. Tεχνολογική / βιομηχανική ~. H χρήση της πυρίτιδας προκάλεσε ~ στην πολεμική τέχνη. || (με υπερβολή στη γλώσσα της διαφήμισης): ~ στο καθάρισμα! β. εκδήλωση αντίθεσης σε ορισμένη κατάσταση που θεωρείται δεσμευτική, καταπιεστική ή παράλογη: H ~ της νεολαίας. Σε ηλικία δεκαοχτώ χρόνων έκανε και αυτός τη δική του ~, έφυγε από το πατρικό σπίτι.

  Από την πύλη για την ελληνική γλώσσα.

 5. Δηλαδή τό ΕΑΜ πού πολεμούσε τόν κατακτητή , επανάσταση έκανε?

 6. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό φυσικά και έκανε επανάσταση

 7. Εντάξει , σύμφωνα μ’ αύτόν τόν όρισμό , όλα «επανάσταση «είναι, καί τό πουλί πού βγαίνη από τό τσόφλι …επανάσταση είναι .

 8. Εσύ τον ορισμό στον οποίο αναφέρεσαι που τον βρήκες;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: