Αναρτήθηκε από: akamas | 17 Μαρτίου, 2021

Αριστερά και ’21: Η νέα ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ στο aski1821.gr

Στο aski1821.gr : Από την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 ανέβηκε στο διαδίκτυο το ψηφιακό εγχείρημα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ένας ιστότοπος αφιερωμένος στη σχέση της Αριστεράς με την Ελληνική Επανάσταση στον 20ό αιώνα, με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την έναρξη του Αγώνα.

Το https://aski1821.gr για ένα ψηφιακό εγχείρημα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), αφιερωμένο στη σχέση της Αριστεράς με την Ελληνική Επανάσταση στον 20ό αιώνα, με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την έναρξη του Αγώνα.  Μία συνάντηση από την οποία προέκυψαν ιστοριογραφικές οπτικές και ερμηνείες, νέες εννοιολογήσεις, πολιτικές χρήσεις, επετειακές εκδηλώσεις, μνημονικές επιτελέσεις, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις. Βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, προκηρύξεις, τρικ, αφίσες, φωτογραφίες, σπάνια αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ εικονογραφούν πλευρές αυτής της πολύπλοκης και πολύπλευρης σχέσης, μέρος της ευρύτερης μνημόνευσης της Επανάστασης του 1821 και παράλληλα στοιχείο της ταυτότητας και των πολιτικών διαδρομών της Αριστεράς στον 20ό αιώνα.

Τα τεκμήρια διαρθρώνονται σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες πλαισιώνονται από σχετικά κείμενα που έχουν γραφτεί από ερευνητές/νήτριες των συλλογών των ΑΣΚΙ:  πρωτοσοσιαλιστικά κινήματα στην αυγή του 20ού αιώνα (1900-1922), Μεσοπόλεμος (1922-1940), Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση (1940-1946), Εμφύλιος πόλεμος (1946-1949), Πολιτικοί πρόσφυγες και ’21 (1948-1968), Μεταπολεμική Ελλάδα (1950-1967), Δικτατορία (1967-1974) και Μεταπολίτευση (1974-1984). Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης κείμενα για τις αριστερές  ιστοριογραφικές αναγνώσεις του Αγώνα στον 20ό αιώνα, τις συλλογές των ΑΣΚΙ που σχετίζονται με τη μνήμη της Επανάστασης, βιβλιογραφία,  καθώς και σχετικές εκπομπές από την «Ιστορία στο Κόκκινο». Ιδιαίτερη ενότητα αποτελεί ο «Διάλογος», ο οποίος συγκεντρώνει σύγχρονα κείμενα για την Επανάσταση του 1821 και την Αριστερά. Ο «Διάλογος» εγκαινιάζεται με ένα κείμενο του Κωστή Καρπόζηλου για τη μεσοπολεμική διαμάχη Γιάνη Κορδάτου και Γιάννη Ζεύγου.

Συντελεστές
Επιστημονική επιμέλεια: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αρχειακή έρευνα: Θανάσης Γάλλος,  συντονισμός: Μάνος Αυγερίδης.

Κείμενα: Μάνος Αυγερίδης, Ιωάννα Βόγλη, Πολυμέρης Βόγλης, Θανάσης Γάλλος, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Ελένη Κούκη, Άννα Ματθαίου, Στάθης Παυλόπουλος, Πόπη Πολέμη, Παναγιώτης Στάθης, Μάγδα Φυτιλή.

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό της ιστοσελίδας έχει ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality, ενώ τη δημιουργία του λογότυπου και την επιμέλεια έχει το ατελιέ Alati Design.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: