Αναρτήθηκε από: akamas | 27 Σεπτεμβρίου, 2018

Steven Levitsky Daniel Ziblatt Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια νέα σειρά βιβλίων ξεκινούν οι εκδόσεις Μεταίχμιο με γενικό τίτλο Ιδέες και πολιτική. Το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες και έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως. Έχοντας αρκετά χρόνια έρευνας οι δυο καθηγητές του Χάρβαρντ μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατίες εκφυλίζονται παγκοσμίως και τη θέση τους καταλαμβάνουν πρόσωπα ή ομάδες ατόμων κατά βάση αντισυστημικά, οι οποίοι πολλές δορές μπορεί να έχουν βγει μέσα από τη καρδυά του συστήματος. Τα παραδείγματα που εξετάζουν είναι πολλά. από όλες τις ηπείρους και ως επίτο πλείστον κινήθηκαν μέσα στον εικοστό αιώνα. Ανάμεσα σε αυτούς βλέπουμε τον Μάρκος, τον δικτάτορα των Φιλιππίνων, τον Περόν, τον Χίτλερ και άλλους ανάλογου βεληνεκούς ηγέτες, οι οποίοι ενώ είχαν δώσει δείγματα αυταρχικότητας και έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς κατόρθωναν να γίνουν αρεστοί σε αρκετά μεγάλο μέρος του λαού τους απευθυνόμενοι στο θυμικό του. Το βιβλίο εξετάζει τις περιπτώσεις τους πριν ακόμη εκλεγούν στην ηγεσία του κράτους τους και τον τρόπο με τον οποίο  άρχισαν να διαβρώνουν τους θεσμούς έως τη στιγμή που έγιναν δικτάτορες. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις περιπτώσεις που έγιναν ανάλογες κινήσεις στην Αμερική με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει εκτενής αναφορά στη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική έρευνα που ρίχνει άπλετο φως στον τρόπο με τον οποίο λαϊκιστές ηγέτες μετατρέπονται ουσιαστικά σρ δικτάτορες.


Σχόλια

  1. Ο υπεύθυνος της σειράς Δημήτρης Σωτηρόπουλος έχει το εξής προλογικό σημείωμα για τη σειρά

    Με τη μελέτη αυτή εγκαινιάζουμε την εκδοτική σειρά «Ιδέες & Πολιτική» που έχω τη χαρά και την τιμή να διευθύνω. Η σειρά φιλοδοξεί να παρακολουθήσει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο με όχημα την ιστορική σκέψη και τις περιπέτειες των ιδεών στη νεωτερικότητα. Παρότι τεχνοκρατικός ο κόσμος μας, θεωρούμε ότι εκείνο που εξακολουθεί να τον αλλάζει είναι οι ιδέες, δηλαδή οι αναπαραστάσεις και οι επινοήσεις του σύγχρονου υποκειμένου, η σχέση που δημιουργεί με τον κόσμο του και η εικόνα που φτιάχνει για τον εαυτό του, όπως υπάρχει το ίδιο μέσα σε αυτόν. Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο ότι διατηρούμε πάντα μέσα στην ιστορία τη δυνατότητα να παρέμβουμε στον κόσμο και να τον αλλάξουμε υπό προϋποθέσεις. Δεν είμαστε δηλαδή έρμαια αφανών υπεριστορικών δυνάμεων, όπως ισχυρίζονται οι κάθε είδους σύγχρονοι συνωμοσιολόγοι και κυνικοί. Αντιστρέφοντας το διάσημο μαρξιανό απόφθεγμα θα λέγαμε ωστόσο ότι πριν τον αλλάξουμε, οφείλουμε να τον κατανοήσουμε. Και σε αυτό ελπίζουμε να συμβάλει, από τη δική της πλευρά, τούτη η σειρά.

    Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: